Stranačke aktivnosti     | 05.03.2019. 15:58 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

 

SDA: Sudovi treba da rade svoj posao po zakonu, a ne da tolerišu laži i klevete 

SDA smatra sramotnim izigravanjem zakona presudu Općinskog suda u Sarajevu da se odbije tužba koju su članovi porodice rahmetli Alije Izetbegovića podnijeli protiv Milorada Dodika zbog klevete. 

Obrazoloženje Suda da je Alija Izetbegović historijska ličnost, te da o lažima i klevetama koje se o njemu smišljeno izriču treba da „sudi historija“ a ne sudovi kojima je to posao, smatramo nedopustivim izrugivanjem sa pravdom i zdravim razumom. 

Čista je laž, a izrekao ju je Dodik, da je Alija Izetbegović bio pripadnik nacističkih snaga u Drugom svjetskom ratu i da je prisustvovao mučenju srpskih zarobljenika u logoru u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

Umjesto da postupa po Zakonu o zaštiti od klevete, uzme u obzir nedvosmislene dokaze da je Izetbegović bio pripadnik partizanskih snaga i da primjereno kazni laž o tome da je prisustvovao mučenju zatvorenika, Sud u Sarajevu je odlučio da sve treba „prepustiti sudu historije“!?  

Ne želimo ulaziti u to da li je riječ o nedostatku profesionalne sudijske hrabrosti, nekompetentnosti ili o potpadanju pod neprimjerene političke uticaje kojima je bh. pravosuđe generalno izloženo, ali je jasno da je Sud u Sarajevu ovime poslao poruku da je u BiH svakome i sve dozvoljeno, pa i iznošenje očiglednih laži. 

Očekujemo da se u drugostepenom postupku ovaj slučaj riješi u skladu sa Zakonom, a ne po bilo čijoj slobodnoj interpretaciji i političkoj kalkulaciji. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

SDA

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo