Bosna i Hercegovina     | 06.03.2019. 12:59 |

Radnici 'Ere' tuže Federalni zavod PIO

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 6. marta (FENA) - Tridesetak radnika nekadašnjeg mostarskog hotela "Ero" tužilo je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje tvrdeći kako nije ispunio obaveze iz programa zbrinjavanja u slučaju prodaje ovog hotela.

"Ero" je prestao s radom prošle godine, a u međuvremenu ga je Federalni zavod PIO prodao i on bi uskoro trebao postati sjedište Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Bivši radnici Ere ustvrdili su na konferenciji za novinare kako je Federalni zavod PIO ispunio samo dio svojih obaveza, odnosno da je ispunio obaveze prema onim radnicima koji su pristali na isplatu otpremnina, ali ne i prema onima koji su željeli nastaviti raditi kod novog poslodavca, što je, kako kažu, bio sastavni dio plana zbrinjavanja radnika.

- Zavod PIO nam je predložio da napravimo kolektivni ugovor po kojem bismo prodajom objekta bili zbrinuti. Imali smo ponudu tog zavoda ili da prihvatimo neku otpremninu ili da stupimo u radni odnos kod novog vlasnika, kupca objekta. Međutim, nažalost, pri kupoprodajnom ugovoru taj naš kolektivni ugovor nije u potpunosti ispoštovan i pola djelatnika je zbrinuto, a pola ne - kazala je bivša radnica hotela Ero Gordana Puljić.

Kako je pojasnila, tridesetak radnika je dobilo otpremninu, dok je tridesetak radnika, koji su željeli nastaviti raditi kod novog poslodavca, u objektu u kojem su proveli 25 godina, ostalo nezbrinuto.

 - Starije kolege koje su bile pred penzijom naravno da su se odlučile da uzmu otpremninu i osiguraju se finansijski, dok su mlađe kolege htjele nastaviti raditi jer bilo kakva otpremnina ne može zamijeniti radno mjesto sljedećih dvadeset- dvadeset pet godina - ocijenila je Puljić.

Radnici su podcrtali kako zahtijevaju samo da se ispoštuje kolektivni ugovor.

- Podigli smo tužbu jer je to jedini način da se pravno ispoštuje program o zbrinjavanja radnika iz 2013. godine, koji je podržala i Vlada FBiH - kazala je bivša ranica Ere Tanja Vučić.

Radnici bi, kako su naglasili, bili zadovoljni kada bi se ispoštovao program o njihovom zbrinjavanju i kada bi se sve završilo bez sudskog postupka.

- To bi bilo najrealnije, ali da se zadovolje svi ljudi koji su radili u ovoj kući - kazao je jedan od bivših radnika Mladen Arelić.  

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Konobari i kuhari iz BiH spremaju se za sezonu u Hrvatskoj, plate iznad 2.000 eura

Sarajevsko poduzeće tužilo KSB, traže više od 300 milijuna KM naknade štete (VIDEO)

Bh. radnike najviše traže Hrvatska i Njemačka, a domaći poslodavci radnike iz Turske i Bangladeša

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana