Kultura     | 06.03.2019. 13:54 |

Čabaravdić: Neupitna je validnost diploma sa zeničkog univerziteta u Evropi

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 06. marta (FENA) - Validnost diploma Univerziteta Zenica (UNZE) u Evropi nije upitna, ali je zbog činjenice da još nije otpočeo proces reakreditacije te ako se to ne desi do 31. marta, upitno sudjelovanje UNZE-a u međunarodnim, prije svega Erasmus + projektima - kazao je u izjavi za Fenu prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta zeničkog univerziteta profesor Malik Čabaravdić.

-Klasična je dezinformacija da, kako se pojavilo u tekstovima na nekim portalima, od 31. marta diplome UNZE-a neće vrijediti u Evropi. To ne dolazi u obzir. Mi smo, još uvijek, upisani u registar akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH. Upis, kao i brisanje iz tog registra, isključivo vrši Agencija za razvoj visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini - napominje profesor Čabaravdić, koji podsjeća da je UNZE bio prvi univerzitet u Federaciji BiH koji je, 2014. godine, dobio akreditaciju.

Samim tim prvi se našao i na udaru zbog toga što Agencija za razvoj visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine, a zbog svojih unutrašnjih problema, još nije formirala komisiju za reakreditaciju.

-Mi smo prvi put, na period od četiri godine, akreditirani u septembru 2014. godine, što znači da nam je akreditacija istekla u septembru prošle godine.

Bili smo prvi pa, po logici stvari, prvi smo se i našli na udaru. Mada je u međuvremenu, što se tiče javnih univerziteta, akreditacija istekla i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu te u Banjoj Luci - ističe profesor Čabaravdić.

On dodaje kako, ako se brzo situacija po pitanju reakreditacije ne promijeni, već ove godine isti problem čeka i Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište „Džemal Bijedić“ u Mostaru...

-U našem kantonu akreditacija vrijedi samo četiri, u većini drugih kantona pet, a samo u Tuzlanskom kantonu šest godina. Zato će se Univerzitet u Tuzli i posljednji susresti s ovim problemom - napominje Čabaravdić, koji dodaje i kako su, a u skladu sa zakonom, još u martu prošle godine blagovremeno predali svoj zahtjev za reakreditaciju.

- Zadržali smo iste smjernice kvaliteta kao i prvi put kada smo dobili bezuslovnu akreditaciju, a kvalitet nastave je u međuvremenu i napredovao.

Mi smo svoju dužnost ispunili, ali Agencija za razvoj visokog obrazovanja treba oformiti komisiju ekseperata koja će doći u posjetu UNZE-u, da provjeri naš stav iz evaluacijskog izvještaja, koji smo predali.

Međutim, to se do dana današnjeg nije desilo. Mi smo spremni i svu smo dokumentaciju dostavili te iza nje stojimo - poručuje Čabaravdić.

Evropska komisija upozorila je UNZE da, ako se do 31. marta, ne otkoči proces reakreditacije, neće moći sudjelovati u projektima jačanja kapaciteta te razmjene studenata i profesora.

-Mi smo sudjelovali u oko 20-ak projekata jačanja kapaciteta, a u razmjeni studenata i profesora prošle smo godine imali oko 120 mobilnosti.  

Za očekivati je da se broj mobilnosti još više poveća - ističe Čabaravdić, koji dodaje kako su studenti i nastavnici UNZE-a u protekle tri godine, koliko se realizira Erasmus + projekt razmjene studenata i nastavnika, za pokrivanje troškova boravka na inostranim univerzitetima dobili oko pola miliona eura.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zenički univerzitet na Danu otvorenih vrata danas ugostio 600 maturanata iz ZDK-a i SBK-a

Zenički univerzitet i zvanično dobio rješenje o institucionalnoj reakreditaciji

Dani Filozofskog fakulteta Zenica povodom 30. godišnjice te ustanove

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu