Bosna i Hercegovina     | 06.03.2019. 15:49 |

Dodik: Konsenzus koji postoji u vezi s evropskim putem nije upitan (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je nakon sastanka s liderima Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem ocijenio da su imali konstruktivan razgovor, te da ima osjećaj da bi već u narednih sedam do deset dana mogli da imenuju kandidata za predsjedavajućeg, a da „do kraja mjeseca dođe do Vijeća ministara BiH“.

Po njegovim riječima, to je veoma važno i zbog slanja poruke i evropskim institucijama i evropskim zemljama vezano za ono što je ovdje prioritet svima i gdje nema nikakvih problema u smislu različitih stavova, a to je evropski put BiH.

Dakle, dodao je on, treba da to potpišemo i da ono što činimo, činimo u smislu da taj put ojačamo.

- Mislim da taj konsenzus koji postoji u vezi s evropskim putem BiH nije upitan, kao i što se tiče mehanizma koordinacije koji nam daje mehanizam ili modul za rješavanje tih pitanja obezbjeđivanje jednoga odgovora iz BiH - naveo je Dodik.

Napomenuo je da su razgovarali kao predsjednici tri političke partije, te da misli da je situacija tu jasna i pozicioniranje političkih partija isto veoma izvjesno.

- Dakle, nema spora o tome da bi trebalo da predsjedavajući bude Srbin i čak ime koje se pominje, nema ni tu spora. Ovdje je došlo do zastoja zato što je to naprosto i trenutak gdje se postavilo pitanje MAP-a kao prethodno pitanje formiranja Vijeća ministara BiH. Republika Srpska je jednostavno rekla, i vlast i opozicija, da ljudi iz RS treba da promovišu i da se bore za vojnu neutralnost, kao što je činjenica da i HDZ i SDA i svi u Federaciji BiH misli da  treba da se kreće ka NATO-u - kazao je Dodik.

Dodao je da je to pitanje koje ne mogu prethodno da riješe. Po njegovim riječima, to pitanje može da ostane u debatama, jer je to realno.

- To pitanje ne može da dobije saglasnost u smislu odluke iz niza razloga o kojima sada ne bih govorio - napomenuo je lider SNSD-a.

Ali isto tako je, smatra on, veoma racionalno i relano shvatiti da to pitanje neće nestati „samo zato što mi iz RS smatramo da treba biti drugačije“.

Dodik kaže da će to ostati za razgovore između partnera, „između onih koji će činiti Vijeće ministara“.

- Želim da kažem da to prethodno uslovljavanje apsolutno nije racionalno. Ali da nekoliko principa na kojima se može zasnivati djelovanje Vijeća ministara BiH svakako jeste ustavnost, zakonitost, reforme, socijalno-ekonomske reforme, agenda, evropski put, poštivanje onoga što je dogovoreno u BiH sa stanovišta izgradnje autoputa i mreže autoputeva, da tu niko nikome ne pravi problem - kazao je Dodik.

Naveo je da postoji saglasnost u Predsjedništvu BiH, napominjući da je jučer malo došlo do nesklada u pogledu onoga što je imao utisak, "ali u suštini pogriješio zato što sam rekao da Džaferović čeka da se oko odluke u vezi rominga još nešto iskonsultuje“.

- Danas mogu da kažem da smo kao Predsjedništvo BiH zatražili od Vijeća ministara BiH da nam dostave sporazum i da ga mi kao Predsjedništvo, u skladu sa našim ustavnim ovlaštenjima, podržimo.  Bosna i Hercegovina, voljom Predsjedništva, potpisat će 5. okobra reginalni sporazum o romingu koji omogućava da sa svim zemljama u regionu imamo 80 posto jeftiniji roming, a da se početkom 2021. godine roming smanji prema zemljama članicama EU za 80 posto i da dođemo u poziciju iste cijene rominga kao što je to u okviru zemalja EU - objasnio je Dodik.

Ako to ne uradimo onda, smatra on, gubimo vrijeme vjerovatno nekoliko godina u tom pogledu. Ističe da je ovdje interes BiH i svih ljudi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Želim da se zahvalim Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću na tome što smo kao članovi Predsjedništva BiH učinili napor i možemo da pošaljemo jednu sasvim dobru poruku - kazao je Dodik.

Napomenuo je da su lideri SDA, HDZ i SNSD-a danas dogovorili da postave nekoliko  principa na jednoj do dvije stranice - ustavnost, zakonitost, refrome, evropski put...

- To su principi na kojima ćemo mi raditi i to je nešto što svakako treba da uradimo. Vjerujem da se možemo dogovoriti i o raspodjeli resora i da to ne bi trebao da bude problem, kada usvojimo ove principe. Ono što se sigurno neće desiti, da se imenuje Zoran Tegeltija i da se bukvalno njegova kandidatura mrcvari kroz javnost, a da se to ne desi na kraju. Dakle, čitav dogovor mora da postoji - kandidat Tegeltija i na kraju znamo da ćemo tog i tog dana imati novo Vijeće ministara sa jasnom strukturom. Nikakve igre u tom pogledu neće biti moguće - poručio je Dodik.

Kaže kako razumiju da odluka RS-a o vojnoj neutralnosti nije definitivna u smislu stava BiH, ali „ono što jeste, da je ona rezultat dogovora i vlasti i opozicije i odluka parlamenta RS i ona je obavezujuća za sve nas koji radimo ovdje“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s formiranjem vlasti, Dodik je napomenuo da je svima poznato kakav je politički sistem u BiH, da se on zasniva na reprezentativnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Mi razumijemo poziciju Bakira Izetbegovića u smislu da ojača reprezentativnost bošnjačkog ili kako oni to zovu bosanskog reprezentativnog tima, ali želim da kažem da su Srbi i Hrvati to završili. Razumijemo potrebu i nama to odgovara da, što se tiče Bošnjaka, najširi krug političkih predstavnika bude unutra. Ali mislim da je krajnje vrijeme da se to završi. Treba reći da Bakir Izetbegović ima kapacitet da donosi odluku vezanu za formiranje Vijeća ministara BiH i bez ovih ostalih - kazao je Dodik.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2653

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1BDAeOkMKKA0dh0xLcIajxMUDAEH16FNa?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Vučić najavio "Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5.i 6. svibnja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo