Ekonomija     | 06.03.2019. 16:28 |

Formiranje vlasti nužno i za provedbu reformi s MMF-om

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenu  šefom Misije za BiH Martinom Petrijem.  

Na sastanku je istaknuto da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema, ali i preduvjet da bi se s više snage krenulo u provedbu reformi među kojima su i one dogovorene s MMF-om.

Ministar Bevanda naglasio je da je Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH jednoglasno usvojilo Nacrta proračuna institucija BiH i uputilo ga u daljnju proceduru usvajanja ustavnom predlagatelju Predsjedništvu BiH.

Ministar Bevanda ponovio je da je prva godina nakon izbora najpovoljnije razdoblje za donošenje kvalitetnih i reformskih odluka, a tu spada i suradnja s MMF-om.

Sugovornici su se složili da razgovore o budućoj suradnji između institucija BiH i MMF-a treba nastaviti nakon potpunog formiranja vlasti, te ocijenili da su ekonomski pokazatelji za BiH dobri i nisu ispod očekivane razine.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM. 

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta