Bosna i Hercegovina     | 07.03.2019. 08:52 |

Lagumdžija s Rosemari Di Carlo o perspektivama regiona i BiH

FENA Saopćenje

NEW YORK/SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Osnivač i predsjednik Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija, tokom boravka u New Yorku, osim razgovora s predstavnicima akademske zajednice i nevladinih organizacija, susreo se s Rosemari Di Carlo, podsekretaricom Ujedinjenih nacija za politička i mirovna pitanja koju je upoznao s aktuelnim izazovima u regionu i Bosni i Hercegovini kao ključnim faktorima stabilnosti u širim prostorima.

Rosemari Di Carlo je dugogodičnja dužnosnica američke diplomatije koja je bila pomoćnica Hillary Clinton za Evropu, američka ambasadorica u UN- u, jedna od vodećih poznavalaca prilika u regionu i dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine kao društva zajedničkih vrijednosti. Sredinom prošle godine preuzela je vodeću ulogu u novom timu Generalnog sekretara UN-a kako bi objedinila sektor za politička pitanja s prevencijama sukoba i izgradnjom mira.

Lagumdžija je upoznao Rosemari Di Carlo s aktivnostima u vezi s predstojećim skupom visokog nivoa Nizami Ganjavi međunarodnog centra koji bi se trebao održati tokom naredne Generalne skupštine UN i na kojem bi jedna od tema bio zapadni Balkan u svjetlu aktivnosti nove administracije EU poslije izbora za Evropski parlament. U tom kontekstu i Međunarodni Baku Forum koji se održava tokom ovog mjeseca će  u značajnoj mjeri biti posvećen Balkanu kao ključnom dijelu stabilne i sigurne EU.

Lagumdžija je istakao važnost ubrzavanja euroatlantskog puta kao reformskog procesa koji ima za cilj jačanje institucija, vladavine prava i samoodrživog razvoja.

- Zato nije dovoljno da EU samo dodijeli Bosni i Hercegovini  kandidatski  staus, već i da bez odlaganja otvori i ubrza  pregovore po ključnim poglavljima usmjerenim na institucionalne reforme u domenu vladavine prava.

Ovakav pristup svakako zahtjeva hitnu implementaciju izbornih rezultata, ali nove vlasti se ne mogu praviti na političkoj volji koja zanemaruje postojeće ustavne i zakonodavne okvire. Kao što je neprihvatljivo uslovljavati koaliranje s novim ustavnim i zakonskim rješenjima koja vode u nove podjele i standarde suprotne evropskim vrijednostima i ljudskim pravima, isto tako je neprihvatljivo i formirati nove vlade i davati mandat onima koji ne prihvataju postojeći  pravni sistem - rekao je Lagumdžija, saopćeno je iz Fondacija.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'