Bosna i Hercegovina     | 07.03.2019. 12:12 |

Žene iz političkih stranaka Mostara raspravljale o prekarijatu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. ožujka (FENA) - U povodu Međunarodnog dana žena, Inicijativa građanki/na Mostar organizirala je u srijedu navečer u tom gradu panel diskusiju na temu "Prekarijat" na kojoj su sudjelovale žene iz političkih stranaka Grada Mostara.

Nakon diskusije usvojeni su zaključci i preporuke, a jedan od zaključaka bio je da je potrebno upoznati širu javnost s pojmom prekarijata i njegovim oblicima te jasno definirati podgrupe preakrijate i približiti ih što većem broju ljudi.

Neke od predloženih mjera su i uvođenje zdravstvenog osiguranja za sve građane bez obzira na radnopravni status osobe, zatim zaštita ljudi koji ostaju bez posla, strože kazne za poslodavce koji ne uplaćuju doprinose, odlučna borba s radom na crno, povećanje stope zaposlenosti i uvođenje garantiranog osobnog dohotka.

Kako su priopćili organizatori, to su samo neke od mjera kojima se može smanjivati prekarijat, no nikako sve jer, kako ističu, borba protiv prekarijata je cjelokupni ekonomski program vlade.

 O spomenutoj temi govorile su: Ifeta Ćesir-Škoro ispred Inicijative, Edita Hadžajlić iz Forma žena GO SDP-a BiH Mostar, Zdenka Krešić iz HDZ-a 1990, Nerma Čolaković-Prguda ispred Asocijacije žena SDA Mostar, te Dženita Konjić ispred Demokratske fronte Mostar.  

Moderatorica panel diskusije bila je Alma Pelo Zagorčić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Oko 180 žena u Gazi porodi se svaki dan u nehumanim uslovima

Žene čine više od polovice ministara u novoj vladi španskog premijera Pedra Sáncheza

Islandska premijerka pridružila se ženama u štrajku zbog nejednakih plata i rodno zasnovanog nasilja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!