Bosna i Hercegovina     | 08.03.2019. 12:41 |

U Banjoj Luci 'Osmomartovski marš' protiv nasilja nad ženama

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 8.marta (FENA) - „Solidarne protiv institucionalnog nasilja prema ženama“ ovogodišnja je parola „Osmartovskog marša“, koji se već osmu godinu održan u Banjoj Luci.

Predstavnici nevlaidnog sektora su na ovom skupu pročitali prijedlog zahtjeva za dopunu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Republike Srpske.

-Ovogodišnjom parolom želimo da ukažemo na institucionalno nasilje koje žene preživljavaju  kada se odluče da isto prijave nadležnim organima. Često smo svjedoci dodatnih viktimizirajućih, obeshrabrujućih, i osuđujućih komentara službenih osoba različitih institucija upućenih ženama poput: „Šta ćeš ti na trgu s malim djetetom?“, „Kako si bila obučena“, „Šta si radila u to doba sama napolju?“, „To je bio samo jedan šamar“ - rekla je Milica Pralica, aktivistkinja Udruženja građana “Oštra nula”.

U većini slučajeva institucije, kako je dodala, institiraju na pomirenju s počiniocima nasilja šaljući tako poruku nepovjerenja, obeshrabrenja i minimiziranja iskustva žena koje su preživjele nasilje umjesto da se za nasilno ponašanje okrivi i kazni počinitelj nasilja.

-Naročito je ovo slučaj ukoliko se nasilje dogodi ženi iz višestruko diskriminisanih grupacija kao što su to žene s invaliditetom, Romkinje i pripadnice drugih nacionalnih manjina, samohrane majke, lezbejke itd - dodala je ona.

Upravo zbog ovakve prakse nadležnih institucija, kako je rekla, slučajevi nasilja u patrijarhalnom društvu kakvo je naše rijetko se prijavljuju.

-Zahtjevamo da institucije počnu da rade svoj posao i da ne pristupaju subjektivno rješavanju problema, već po zakonu - dodala je ona.

Po podacima ankete koju je sproveo Helsinški parlament građana iz Banja Luke o diskriminaciji na radnom mjestu, gotovo polovina žena (50,9 posto) nisu prijavile seksualno uznemiravanje na poslu i smatraju da se same trebaju pobrinuti za to, 26,4 posto žena se bojalo da će ako prijavi slučaj seksualnog uznemiravanja ostati bez posla, dok 24,5 posto žena je osjetilo sramotu jer su seksualno uznemiravane”.

-Kada je u pitanju nasilje u porodici, na dnevnom nivou se na SOS telefon u Banjoj Luci četiri do pet žena i tako i na ostala tri SOS telefona, koja postoje u RS - rekla Nada Golubović, predsjednica Upravnog odbora Fondacije Udružene žene - Banja Luka.

Istakla je da treba pooštriti kaznenu politiku, jer bi se većim sankcijama, kako kaže, pomoglo ženama žrtvama nasilja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana