Svijet     | 11.03.2019. 10:59 |

Rouhani u posjeti Iraku radi širenja trgovinskih veza

FENA Internet

BAGDAD, 11. marta (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani u ponedjeljak je žestoko kritikovao američku vojnu intervenciju na Bliskom istoku dok je započinjao prvu zvaničnu posjetu Iraku, koja ima za cilj osnažiti uticaj Teherana u regiji i proširiti trgovinske veze između dvije zemlje. 

Njegova posjeta također šalje snažnu poruku Washingtonu i njegovim regionalnim saveznicima da, uprkos američkim sankcijama, Iran još ima dominantnu ulogu u iračkoj politici.

Uoči odlaska, Rouhani je izjavio kako je šiitski Iran odlučan da jača bratske veze sa svojim susjedom, javila je u ponedjeljak iranska državna televizija.

Te veze "ne mogu se porediti s iračkim odnosima s okupatorskim silama, kao što je Amerika, koja je omražena u regiji", navodi novinska agencija Mehr njegove riječi ouči odlaska u Bagdad. 

 - Niko ne smije zaboraviti bombe koje su Amerikanci izbacivali iznad Iraka, Sirije i ostalih zemalja regije - kazao je Rouhani.

Tokom trodnevne posjete visoke iranske delegacije bit će potpisaan niz sporazuma na polju energetike, poljoprivrede, industrije i zdravstva,  javila je iranska državna novinska agencija Irna. 

- Veoma smo zainteresirani za širenje naših veza, posebno u saobraćajnoj saradnji - izjavio je Rouhani na teheranskom aerodromu Mehrabad.

On će obići šiitski hram u kvartu Bagdada Khadhimiya uoči ceremonije dobrodošlice, saopćili su uredi iračkog predsjednika i premijera.

Visoki iranski zvaničniik u Rouhanijevoj pratnji izjavio je Reutersu da je Irak "još jedan kanal za zaobilaženje nepravednih američkih sankcija, i ova će posjeta pružiti prilike iranskoj ekonomiji".

Nagli pad iranske ekonomije od odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa u maju prošle godine da se povuče iz nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila iz 2015. godine nagnao je čelnike Islamske Republike da pokušaju da prošire trgovinske veze sa susjedima. 

Sporazumom su ukinute sankcije koje su uvele Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije u zamjenu za ukidanje nekih aspekata iranskog  nuklearnog programa.

Trumpova administracija navodi da je sporazum previše velikodušan prema Iranu i da nije uspio osujetiti njegove raketne kapacitete i umješanost Teherana u regionalne sukobe u Siriji i u Jemenu.

Ostale potpisnice nastoje spasiti sporazum, ali su američke sankcije uplašile evropske kompanije od mogućnosti poslovanja s Iranom.

Evropske zemlje obećale su svojim firmama da će im pomoći u poslovanju s Iranom sve dok Teheran poštuje sporazum. Iran je zaprijetio povlačenjem iz sporazuma ukoliko evropske sile javno ne iskažu svoje napore na zaštiti njegovih ekonomskih interesa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Erdogan u posjeti Iraku

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu