Sport     | 12.03.2019. 11:30 |

Formula 1 - U novoj sezoni dodatni bod za najbrži krug

FENA Internet

PARIZ, 12. marta (FENA) - Međunarodna automobilistička federacija (FIA) pred sami početak nove sezone Svjetskog prvenstva Formule 1 promijenila je pravilo po kojem će od sada jedan bod dobiti vozač koji na utrci postigne najbrži krug. 

Predlog je nedavno uputio savjet za motosport u FIA-i, a danas ga je potvrdila strateška grupa Formule 1 u kojoj su  pored članova krovne  federacije još predstavnici vodstva takmičenja i ekipa. 

Novo pravilo ima dva ograničenja. Prvo je da vozač koji postigne najbrži krug na utrci na kraju bude plasiran među prvom desetoricom, a drugo da njegova konstruktorska ekipa i sam vozač na kraju ne dobiju nikakve kazne.

To znači da će na raspolaganju biti 21 dodatni bod u sezoni. Ta novost će  nedvojbeno promijeniti strategiju planiranja taktike za vozače, koji budu među deset najboljih, saopćeno je iz FIA-e.

Da je ovo pravilo uvedeno prošle sezone najveću korist bi imao drugi Mercedesov vozač Valtteri Bottas, koji je lani  imao najviše najbržih krugova - sedam. Sa sedam dodatnih bodova Finac bi sezonu SP-a umjesto na petom završio na trećem mjestu, ispred Holanđanina Maxa Verstappena i sunarodnika Kimija Räikkönena. 

Nova sezona elitnog automobilističkog takmičenja počinje 17. marta utrkom za Veliku nagradu Australije u  Melbournu.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu 9. juna spektakl s Red Bull Racing F1 bolidom (VIDEO)

Formula 1 - Verstappen pobijedio u Ciudad de Mexicu

Audi ulazi u Formulu 1 od 2026. godine dajući doprinos korištenju održivih goriva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo