Regija     | 12.03.2019. 16:21 |

Brnabić: Reforma obrazovanja prioritet Vlade Srbije

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 12. ožujka (FENA) - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak kako je obrazovna reforma najvažnija reforma koju provodi Vlada te zemlje i poručila kako upravo reforma obrazovanja treba dati odgovor na to kako će u budućnosti izgledati srpska ekonomija i društvo.

 Naglasila je kako je najveći nedostatak srpskog obrazovnog sustava taj što se djecu učilo da "bubaju" veliki broj nepotrebnih informacija i pritom poručila kako je u budućnosti potrebno obrazovanje tijekom kojeg će djeca učiti analitičko i algoritamsko razmišljanje i ne plašiti se rješavati probleme i pogreše.

 Brnabić je to kazala u sklopu početka trogodišnjeg programa "Škole za 21. stoljeće", tijekom kojeg će milijun učenika od petog do osmog razreda u regiji naučiti vještine programiranja, kritičkog razmišljanja i rješavanja problema koje zahtjeva suvremeno tržište rada. 

 Program realizira Britansko vijeće, a u Srbiji će obuhvatiti 1.150 osnovnih škola u svim gradovima, koje će biti opremljene mikro-bit uređajima, džepnim računarima pomoću kojih će učenici naučiti nove digitalne veštine i osnove programiranja na zabavan i interaktivan način, javlja Tanjug. 

 Inače, prosječna stopa nezaposlenosti mladih u zemljama zapadnog Balkana iznosi od 31,5 posto i jedna je od najviših u Europi, a loš kvalitet i irelevantnost obrazovanja za tržište rada neki su od ključnih razloga.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'