Bosna i Hercegovina     | 12.03.2019. 20:13 |

Po hitnom postupku usvojen Zakon o igrama na sreću u RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12.marta (FENA) – Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) večeras su po hitnom postupku usvojili Zakon o igrama na sreću.

Usvojeno je sedam amandmana vladajuće koalicije (SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, DEMOS i Ujedinjenje Srpske), među kojima i da igre na sreću priređuje „Lutrija RS-a“ samostalno ili u saradnji s drugim privrednim društvima, putem formiranja zajedničkog privrednog društva, u kojem „Lutrija“ ima najmanje 51 posto učešća u kapitalu i odlučivanju, uz prethodnu saglasnost Vlade.

Nisu prihvaćeni amandmani SDS-a, a podršku su dobili amandmani PDP-a.

Zakon je izazvao oprečne stavove vlasti i opozicije o tome da li se njime pogoduje lobistima ili povlaštenim firmama kada je u pitanju priređivanje igara na sreću.

Entitetska ministrica finansija Zora Vidović rekla je da je cilj zakona unapređenje nadzora u ovoj oblasti i razvijanje obima poslovanja u igrama na sreću, a samim tim i povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini za 30 miliona KM, a u narednoj i za 60 miliona.

-Također, cilj je jačanje uloge javnog preduzeća 'Lutrija RS' te uvođenje elektronskog sistema kojim se vrši nadzor priređivača igara na sreću– rekla je Vidović.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Nedeljko Glamočak smatra da je zakon loše pripremljen te da se predloženim rješenjima za neke firme želi uvesti monopol na igre na sreću, dok je šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić istakao da je neophodno smanjiti sivo tržište u toj oblasti.

Opozicija je pitala i da li "Lutrija RS“ ima kapacitet da samostalno priređuje igre na sreću, a citirani su i negativni stavovi pojedinih priređivača igara na sreću o ovom zakonu.

Prethodno su poslanici obavili raspravu o Prijedlogu programa rada Narodne skupštine RS-a za 2019. godinu, a na dnevnom redu je još desetak tačaka.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'