Svijet     | 13.03.2019. 16:05 |

Erdogan i Netanyahu razmijenili međusobne uvrede

FENA Internet

ANKARA/TEL AVIV, 13. marta (FENA) - Uvrede su razmjenjivane između Turske i Izraela nakon komentara izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da je Izrael isključivo država jevrejskog naroda.

- Hej Netanyahu, budi pristojan. Ti si tiranin koji drži desetke hiljada ljudi u zatvorskim ćelijama - izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan su srijedu tokom obraćanja svojim pristalicama u Ankari.

- Taj pljačkaš je na čelu Izraela, znate da su on i njegova supruga na suđenju zbog pljačke, zbog zlostavljanja - kazao je Erdogan, aludirajući na optužbe za korupciju protiv porodice  Netanyahu.

Erdoganovi komentari uslijedili su nakon 'bitke' na Twitteru koja je izbila u utorak između izraelskog premijera i portparola turskog predsjednika, Ibrahim Kalima.

- Oštro osuđujem taj flgrantni nacionalizam i diskriminaciju. Najmanje 1,6 miliona Arapa muslimana živi u Izraelu. Da li će zapadne vlade reagirati ili će opet ostati nijeme pod pritiskom? - napisao je Kalim u tweetu.

Netanyahu je odgovorio u utorak navečer svojim tweetom: "Turski diktator Erdogan napada izraelsku demokratiju, dok turski novinari i suci pune njegove zatvore. Kakva šala!"

- U Izraelu niko nije građanin drugog reda. Izrael je demokratija u kojoj svi Izraelci, među kojima skoro dva miliona njegovih arapskih građana, uživaju ista pojedinačna prava - navodi on u tweetu.

Izrael je, međutim, također jedna i jedina jevrejska država - dodao je.

Netanyahuovi prvobitni komentari predstavljali su odgovor izraelskom televizijskom voditelju Rotemu Seli, koji je kritikovao ministricu iz njegove stranke zbog njenih uvredljivih komentara prema mogućnosti da se Arapi uključe u narednu izraelsku vladu.

Razmjena uvredljivih komentara izazvala je bujicu reakcija javnih ličnosti, prenosi dpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Erdogan: Podizanje svijesti o izraelskim varvarstvima jedna od glavnih dužnosti Turske

Biden i Netanyahu nisu razgovarali tri sedmice zbog rata u Gazi

Novogodišnja poruka Erdogana: Zaustavite ubijanje bespomoćnih žena i djece u Gazi

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!