Bosna i Hercegovina     | 14.03.2019. 12:03 |

Održan sastanak rukovodilaca tužilaštava i policijskih agencija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Federalno tužilaštvo FBiH bilo je domaćin četrnaestog po redu sastanka rukovodilaca tužilaštava i policijskih agencija na strateškom nivou, koji je održan danas u Sarajevu.

Razgovarano je o preporukama Evropske komisije iz oblasti organiziranog kriminala i korupcije (Peer Review preporuke) i implementaciji državne Strategije za borbu protiv korupcije 2015.-2019. Učesnici sastanka su se posebno osvrnuli na neefikasne aspekte saradnje i koordinacije između institucija, što rezultira nedovoljno kvalitetnim dokazivanjem korupcije pred sudovima u Bosni i Hercegovini.

V.d. glavnog federalnog tužioca Tihomir Jurko izvijestio je o procesuiranju krivičnih djela počinjenih od migranata na području Federacije u 2018. godini, dok je glavni republički tužilac, Mahmut Švraka, govorio o ulozi oštećenog u krivičnom postupku.

Na sastanku je inicirana izrada plana Strateškog foruma za 2019. godinu.

Sastanku su prisustvovali zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević, šef policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić, direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum, zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, glavni tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Mahmut Švraka, v.d. glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH Tihomir Jurko, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović i predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Amila Rahić i Enes Šehić.

Rad strateškog foruma podržava Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH u okviru projekta „Podrška pravosuđu u Bosni i Hercegovini – Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa”, a kompletan projekt podržale su vlade Švicarske i Norveške, saopćeno je iz Federalnog tužilaštva FBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ademović s ambasadorom Sjeverne Makedonije: Postoji potreba za većom privrednom saradnjom

Vanredni sastanak rukovodilaca tužilaštava i policijskih tijela na strateškom nivou

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel