Bosna i Hercegovina     | 14.03.2019. 14:37 |

Mitrović: U ovoj godini očekuje se dolazak više od 60.000 migranata u BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 14. marta (FENA) - U Bosnu i Hercegovinu bi u ovoj godini trebalo da uđe više od 60.000 migranata, dok ih je u prošloj godini bilo ukupno 24.000 - rekao je ombudsmen za ljudska prava u BiH Ljubinko Mitrović.

U više od 98 posto slučajeva, kako je naveo, bili su bez ikakvih identifikacionih dokumenata, a ulazili su na mjestima koja nisu predviđena za prelazak bh. granice.

Predstavljajući u Narodnoj skupštini Republike Srpske specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija, Mitrović je naveo da oko 25 posto ovih osoba dolazi iz Sirije, a u gotovo 80 posto slučajeva su ekonomski migranti iz Pakistana, Irana, Iraka, Libije i Afganistana.

Službenici Ombudsmena za ljudska prava BiH obišli su sve lokacije gdje se nalaze migranti u BiH, a u preporukama iniciraju povećanje efikasnosti nadzora i kontrole granice, ulaska i boravka stranaca i podizanje na viši nivo zaštite bezbjednosti građana BiH, kao i osiguranje adekvatnih prava za migrante.

- Najave su jako pesimistične. Upravljajmo krizom ili će u suprotnom ona upravljati nama - naglasio je Mitrović i pozvao na reagovanje svih nivoa vlasti kako bi se adekvatno suočili sa ovim, kako ga je nazvao, izuzetno ozbiljnim problemom.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom