Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 10:10 |

Uprava za šumarstvo KS - Oprez pri paljenju korova na imanjima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo upozorava na povećanu opasnost od izbijanja šumskih požara dolaskom proljeća, kada se očekuje povećan broj izletnika na planinama i izletištima, te kada se izvode radovi na uređenju zemljišta i pali korovski otpad.

Apeluje se na izletnike kao i vlasnike zemljišnih parcela, koje graniče sa šumom, da vode računa o svojim aktivnostima kako ne bi izazvali šumski požar.

Zakonom su predviđene kazne od 200 do 1.500 KM za osobe koje lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu kao i na drugom zemljištu na udaljenosti 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemljištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena uz pridržavanje propisanih uslova i mjera sigurnosti, navode iz Uprave.

Također mole građane da, ukoliko uoče šumski požar, odmah reaguju i o tome obavijeste Profesionalnu vatrogasnu brigadu KS na broj telefona 123, a po mogućnosti i Upravu za šumarstvo, Civilnu zaštitu i MUP Kantona Sarajevo, jer je pravovremena reakcija veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.

Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema. U 95 posto slučajeva uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek, a tek u malim procentima su to udar groma, ekstremne temperature ili drugi uzročnici, podsjećaju iz Uprave za šumarstvo, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uprave za šumarstvo KS - Kazne za loženje vatre u šumama do 1.500 KM

Uprava za šumarstvo - Vodimo računa o svojim aktivnostima, šumski požari mogu imati nesagledive posljedice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo