Najave     | 18.03.2019. 12:10 |

BIHAMK - Kampanja "Sigurno vezani u vozilu"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Saobraćajne nezgode na bosanskohercegovačkim cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života, dok oko 11.000 osoba bude lakše ili teže povrijeđeno. Nažalost dio tih statističkih brojki su i djeca. Tako je prema posljednjim podacima 2016. godine u BiH smrtno stradalo 12 djece, dok ih je oko 200 pretrpilo teške tjelesne povrede, navodi se u informaciji iz BIHAMK-a. 

Statistički podaci pokazuju da svake tri minute na cestama širom svijeta smrtno strada jedno dijete, dok na cestama širom Evrope godišnje smrtno strada više od 800 djece uzrasta do 15 godina, dok oko 100.000 bude teško povrijeđeno. Tridesetšest posto nastradale djece su bili putnici u vozilu.

Značajan broj dječijih života (80 posto stradalih) mogao bi biti spašen, kada bi koristili jedini sistem zaštite djece u vozilu- sigurnosne autosjedalice. Nažalost, prema  istraživanjima o upotrebi sigurnosnih dječijih autosjedalica koje je proveo BIHAMK, utvrđeno je da je u uslovima gradske vožnje samo 27,7 posto djece bilo ispravno vezano u dječijem sjedištu tokom vožnje.

Približno isti poražavajući procenat je i kod upotrebe sigurnosnih autosjedalica u uslovima vangradske vožnje, gdje su brzine kretanja vozila veće i mogućnost preživljavanja u slučaju saobraćajne nezgode znatno manja. Procenat pravilne upotrebe autosjedalice tokom vangradske vožnje je samo 29,8 posto, što znači da petero od sedmero djece nije bilo vezano u autosjedalici tokom vožnje.

BIHAMK kao jedna od vodećih organizacija u oblasti unapređenja sigurnosti cestovnog saobraćaja u saradnji sa JP Ceste FBiH, a pod pokroviteljstvom Međunarodne Automobilističke Federacije (FIA) nastavlja realizaciju saobraćajno-preventivne kampanje koja se odnosi na korištenje dječijih autosjedalica pod nazivom "Sigurno vezani u vozilu". Pomenuta kampanja provodi se u okviru UN Dekade, akcije za cestovnu sigurnost, i usmjerena je na podizanje svijesti roditelja o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica za vrijeme vožnje.

Kampanja će biti realizirana prema programu od 19. do 26. marta, u Ključu, Velikoj Kladuši, Cazinu, Bosanskom Petrovcu, Živinicama, Gračanici, Tešnju i Maglaju. 

U okviru navedene kampanje, koja će trajati do kraja godine, u svim većim gradovima planirano je da se kroz simulaciju saobraćajnih nezgoda, korištenjem Simulatora sudara, ukaže na značaj korištenja sistema dječije zaštite.

Planirana je i podjela informativno-edukativnih letaka, naljepnica i majica, dok će u okviru digitalne kampanje  na web stranici BIHAMK-a, Facebook-u, Youtube kanalu BIHAMK-a i drugim vanjskim web stranicama biti prikazani video spotovi koji govore o riziku nekorištenja sistema dječije zaštite u vozilu. Pripadnici MUP-a će također upozoravati vozače-roditelje, na zakonsku obavezu vezivanja pojaseva i korištenja dječijih autosjedalica.

U okviru navedene kampanje bit će održana i predavanja vezana za povećanje stepena sigurnosti u saobraćaju učenicima svih srednjih škola u Velikoj Kladuši, pod nazivom "Sekunda koja život znači", te će se učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola podijeliti i informativno-edukativni letci koji tretiraju ovu temu. Pored predavanja sa prezentacijom održat će se i simuliranja saobraćajnih nezgoda korištenjem Simulatora čeonog sudara. Predavanje o sigurnom ponašanju u saobraćaju u srednjim školama u Velikoj Kladuši podržala je i Općina Velika Kladuša, kao i Međunarodna Automobilistička Asocijacija (FIA).

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Normaliziran saobraćaj na M-1.8 Tuzla-Srebrenik

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Doboj-Tuzla

BIHAMK - Nakon uklanjanja odrona, normaliziran saobraćaj na magistralnom putu Dobro Polje-Miljevina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo