Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 10:43 |

Potpisan ugovor za 46 miliona eura kredita za izgradnju 'Toplane Zenica'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 15. marta (FENA) - Kompanija "ArcelorMittal“ Zenica potpisala je danas ugovor za kredit vrijedan 46 miliona eura s Evropskom bankom za obnovu i razvoju, što će biti utrošeno za realizacije projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju "Toplana Zenica“.

Za projekte "zelene energije" u tom gradu bit će utrošeno pet miliona eura od te sume, a Toplana koja će biti na plin, proizvodit će toplotnu paru za proizvodni proces u toj kompaniji te zagrijavati kućanstva i privredne subjekte u Gradu Zenica.

-Očekujemo da ćemo već 2020. godine imati pokrenute nove kotlove - najavio je generalni direktor ArcelorMittala Biju Nair.

Ukupna vrijednost projekata je 53 miliona eura, a ArcelorMittal će u budućoj kompaniji, čiji je direktor Nikhil Mehta, imati 50 posto vlasništva. Grad Zenica dobit će 20, a preostala dva partnera iz Finske, koji će isporučiti kotlove, po 15 posto udjela u tom joint venture preduzeću.

-Veoma sam sretan, jer mnogi nisu vjerovali u ovaj projekt. Vidite da je sve završeno. Finansije su završene, prijekti su završeni i kotlovi se proizvode - istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je najavio kako će bez uglja imati čišći zrak te omogućiti da Zenica uđe u krug “zelenih gradova” Evrope.

-Veoma se brzo kreće ili je već krenula gasifikacija grada. Brzo ćemo ukinuti loženje uglja u gradu - najavio je Kasumović, dodajući kako je već počela implementacija projekta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nikšić i direktorica Ureda EBRD-a u BiH o infrasturkturnim projektima i reformskim procesima

Podrška Grada Zenice obnovi i ovogodišnjoj organizaciji 26. sajma ZEPS

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana