Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 12:51 |

IGK osudio terorističke napade na Novom Zelandu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) najoštrije osuđuje zastrašujuće terorističke napade na džamije u Christchurchu, Novi Zeland. 

Strašni, kukavički napadi, navodi se u saopćenju IGK-a, bili su usmjereni na mirnu molitvu muslimana petkom. Ako su ljudi ubijeni isključivo zbog njihove vjere, "to je napad na sve nas, na svakog čovjeka, na civilizaciju, na ljudski rod".

- Poruke teroriste, dodaje se, ispisane na oružju, i muziku koju je slušao upozoravaju da se moramo suočiti sa ulogom koju ima srpski nasilni ekstremizam u usponu radikalne desnice u svijetu - ističe se u saopćenju IGK-a.

Ljudski život, dodaje se, u skladu sa standardima pravde i istine traži da se sudi ne samo organizatorima i izvršiocima zločina, već i agresivnim politikama, praksama, idejama i projektima.

- Stojimo na strani žrtava. Porodicama nevinih žrtava želimo da nađu mir i snagu u ovim teškim trenucima, a svim povrijeđenim u napadu želim brz i uspješan oporavak – naglašeno je u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

IGK - Bosna i Hercegovina treba mnogo više od nadlijetanja američkih aviona

Otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici i BiH na Floridi

Vlada Kanade na godišnjicu genocida u Srebrenici - Da se zločini poput ovih nikada ne ponove

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'