Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 13:40 |

Poziv građanima da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana reciklaže

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - U sarajevskoj općini Centar u toku je kampanja selektivnog prikupljanja ambalaže, ambalažnog otpada i E-otpada. Odgovarajuće posude za  prikupljanja su postavili operateri „EKOPAK“ d.o.o. (operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom) i „ZEOS eko-sistem“ d.o.o. (operater za upravljanje E-otpadom).

Posude su postavljene u pet osnovnih škola na području općine Centar: „Safvet-beg Bašagić“, „Hasan Kikić“, „Silvije Strahimir Kranjčević“, „Nafija Sarajlić“ i „Alija Nametak“.

Kampanja traje do 20. maja 2019. godine, saopćeno je iz Centra za okolišno održivi razvoj Sarajevo (COOR) uz poziv građanima s područja općine Centar da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana reciklaže i da selektivno prikupljeni otpad donesu u jednu od ovih osnovnih škola, što mogu učiniti svakog radnog dana u periodu od 9.00 do 15.00 sati, do 20. maja.

Cilj kampanje je da aktivizam građana i škola doprinese selektivnom prikupljanju ambalažnog i E-otpada, ojača svijest i poveća informiranost građana o zaštiti okoliša.

Svjetski dan reciklaže obilježava se 18. marta, a njegovim obilježavanjem teži se promjeni svijesti kod vlasti, privrede, lokalnih zajednica, medija i pojedinaca širom svijeta i pomaže da vide reciklažni materijal kao sirovinu, a ne kao otpad.

Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo (COOR) implementira projekat „Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u općini Centar“ od septembra 2018. do juna 2019. 

Projekt je odobren u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu s Općinom Centar.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uz Svjetski dan štednje - Rast depozita pouzdan znak povjerenja u bankarski sektor BiH

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Mostaru se obilježava Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo