Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 14:27 |

Ministar Filipović i kardinal Puljić najavili obnovu crkve na Alipašinom Polju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) – Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović posjetio je danas Vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Od ove godine Ministarstvo raspolaže grantom za finansiranje svih vjerskih i kulturno – historijskih objekata te je ovo bila prilika da kardinal informiše ministra o prioritetima za rekonstrukciju crkvenih objekata. Među njima je obnova crkve na Alipašinom Polju u Novom Gradu.

Po riječima ministra za sve religijske zajednice planirano je izdvajanje sredstava u iznosu do 15.000 KM, ali je moguće da se ona u narednom periodu povećaju.

Nadbiskup Puljić je istakao kako je crkva na Alipašinom Polju jedna, od njih 155 koje su u nadležnosti nadbiskupije na području Kantona Sarajevo najprioritetnija da se uradi.

Mišljenja je i da treba obnoviti fasadu Vrhbosanske katoličke bogoslovije koja je ujedno i ogledalo grada, ali ima i svoju kulturnu i historijsku vrijednost.

Kardinal Puljić smatra da bi se to moglo realizovati udruživanjem sredstava Kantona, općine i crkve, te dodao da je u Sarajevu najljepša crkva upravo ona koja se nalazi uz Bogosloviju na Katedrali, jer to je imitacija crkve Svetog Petra u Rimu.

Ministar Filipović je kazao da će obaviti i razgovore sa Ministarstvom kulture i sporta vezano za obnovu fasade Bogoslovije, jer je to i kulturni spomenik, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta