Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 14:40 |

Tuzlanski otvoreni centar uoči festivala Merlinka pozvao građane na solidarnost

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 15. marta (FENA) - Peti međunarodni festival queer filma i umjetnosti Merlinka, u okviru kojeg će biti riječi o pravima LGBTI osoba u BiH, bit će otvoren večeras u Tuzli u organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra.

Uoči otvaranja festivala, grupa građana okupljena na društvenoj mreži facebook najavila je prosvjede kako bi spriječila održavanje ovog festivala, a jutros je došlo i do skrnavljenja objekta Ateljea “Ismet Mujezinović” uvredljivim grafitom.

Dajana Bakić iz Tuzlanskog otvorenog centra kaže da su podnijeli i krivične prijave MUP-u Tuzlanskog kantona.

-Bilo kakav pritisak na slobodu okupljanja i uznemiravanje bilo koje grupe građana, pa tako i LGBTI osoba je narušavanje demokratskih principa i zakona kantona i države te u tom pravcu očekujemo adekvatnu reakciju institucija - izjavila je Bakić.

Iz Tuzlanskog otvorenog centra poručuju da će festival biti održan te su pozvali građane na solidarnost. 

-U svjetlu novih okolnosti, pozivamo vas da dođete u što većem broju i budite uz nas, uz svoje LGBTI sugrađane/ke na svečanom otvorenju, ali i svake minute festivala. Pokažimo da je Grad Tuzla otvoreni grad za sve slobodne ljude, da njeguje tekovine antifašizma i sigurnosti za sve njezine građane i građanke, bez obzira na različitosti - poručili su iz Tuzlanskog otvorenog centra.

Organizatori su izrazili nadu da će policija adekvatno reagirati ukoliko bude ugrožena bilo čija sigurnost tijekom otvorenja festivala.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana