Regija     | 15.03.2019. 20:26 |

Slovenija: Sindikat liječnika opet zaprijetio štrajkom

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 15. ožujka (FENA) - Slovenski sindikat liječnika i stomatologa (Fides) zaprijetio je ponovnim organiziranjem "bijelog" štrajka, tvrdeći da time upozoravaju vlasti da nisu ispunile obveze dane prije tri godine, kad su štrajkaške aktivnosti prekinuli jer im je bilo obećano povećanje plaća i izrada standarda i normativa za njihov rad.

 Standardi i normativi rada tada su po dogovoru s vladom ušli u naše kolektivne ugovore, kazao je predsjednik Fidesa Konrad Kuštrin, nakon godišnje konferencije liječničkog sindikata.

 Naglasio je da bi bijeli štrajk mogao početi u svibnju, ovisno od toga hoće li nadležni uspjeti implementirati dogovor o normativima rada u zdravstvu, kako je bilo dogovoreno.

 O štrajku će odlučiti glavni odbor sindikata, dodao je.

 Štrajk bi se održao tako da bi se svi liječnici i stomatolozi "strogo držali" dogovorenih normativa i standarda u radu, što znači da bi u sustavu moglo doći do zastoja, objavili su u petak slovenski mediji.

 Kuštrin je potvrdio da sindikat liječnika ponovo inzistira na razgovorima o izuzimanju plaća liječnika iz zajedničkog sustava plaća u javnim službama i državnim poduzećima jer u međuvremenu - nakon zadnjeg štrajka - nije došlo do obećanog povećanja liječničkih plaća.

 Ministarstvo zdravstva međutim tvrdi da su plaće liječnicima na osnovi tadašnjeg dogovora u međuvremenu povećane za 13 posto, prenosi Hina.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo