Bosna i Hercegovina     | 16.03.2019. 13:20 |

Oković: Budžet BPK za 2019. u skupštinsku proceduru biće upućen naredne sedmice

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. marta (FENA) - Prijedlog budžeta Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za 2019. godinu bit će utvrđen naredne sedmice na sjednici kantonalne vlade i odmah upućen u skupštinsku proceduru - potvrdio je Feni premijer BPK Goražde Emir Oković.

Sudeći po dosadašnjim projekcijama, budžet će biti predložen u iznosu od oko 38,5 miliona KM.

- Naša namjera i cilj je da projekciju budžeta za 2019. godinu pokušamo uskladiti sa trendom iz zadnje dvije godine koji se odnosi na uspostavu finansijske stabilnosti i saniranja štete proistekle iz Uputstva o raspodjeli javnih prihoda federalne ministrice finansija Jelke Miličević, čijom primjenom je stanje u budžetu najviše usložnjeno. Naravno, tu je umanjenje granta Vlade FBiH koji je za prošlu godinu iznosio svega 2,5 miliona KM - istakao je Oković.

Dodao je da je prilikom prvog razmatranja prijedloga budžeta BPK Goražde za 2019. godinu Vlada BPK Goražde konstatovala da je u protekle četiri godine direktna finansijska podrška viših nivoa vlasti bila nedovoljna.

- Suština problema, kada govorimo o finansiranju budžeta BPK Goražde, jeste da smo nakon određenog finansijskog poremećaja kroz primjenu ovog Upustva u 2016. i 2017. godini budžet za 2018. u smislu njegovog izvršenja rashoda sveli gotovo na nulu, čime je znatno popravljena ukupna situacija. Deficite koji su nas po osnovu toga teretili takođe smo u prošloj godini uspjeli svesti gotovo na nulu. Ohrabrujuća je činjenica da je nivo izvršenja povećan za oko dva miliona KM u prošloj u odnosu na 2017. godinu, u odnosu na stavke koje nismo uspjeli u potpunosti zadovoljiti - precizirao je Oković.

Naveo je da se to prije svega odnosi na oblast poljoprivrede, kao i određena pitanja u Ministarstvu za boračka pitanja.

- Imali smo u vidu potrebu da u budžet za 2019. budu uvršteni svi oni projekti koji su već u toku oko uspostave dijalize, projekata koji su vezani za saradnju sa lokalnim zajednicama, kao i drugim nivoima valsti kao što je to priča sa Kantonom Sarajevo, pa čak i neke projekte koje je uputila Vlada FBiH naslonjene ka industrijskim zonama. Postoje i druge  obaveze stvorene u ranijem periodu, pa su procjene da je budžet BPK u   deficitu od oko sedam miliona KM. Najveće obaveze odnose se na otplatu saudijskog kredita za vodosnabdijevanje od prije petnaestak godina. Kasne i refundacije sredstava za plaćeno bolovanje za ženu majku u radnom odnosu, kao i plaćanja usluga smještaja štićenika u domovima u Pazariću i Fojnici - podvukao je premijer BPK Goražde.

On očekuje da će budžet biti usvojen do 31. marta, do kada je na snazi Odluka o privremenom finansiranju BPK Goražde.

Oković je naglasio da je teško precizirati koliku će podršku BPK Goražde ove godine imati kroz grant sredstva sa federalnog nivoa, s obzirom na to da je za podršku nižim nivoima vlasti u budžetu FBiH predviđeno ukupno 10 miliona KM. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'