Kultura     | 16.03.2019. 15:26 |

Prikazan film 'The Breadwinner' u okviru Sarajevo Irish Festivala

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Animirani film "The Breadwinner" ("Hraniteljica") rediteljice Nore Twomey prikazan je danas u kinu Meeting Point u okviru Sarajevo Irish Festivala.

Zbog jake poruke i emotivne priče koju prenosi na gledatelja film je nominovan za Oscara za najbolji animirani film. Producirala ga je holivudska glumačka diva Angelina Jolie.

Radnja filma se dešava 2001. godine u Afganistanu, koji se nalazi pod talibanskim režimom, i govori o mladoj djevojci Parvani.

Kada njen otac bude uhapšen bez upozorenja, njena majka ostaje sama. U Kabulu je na snazi Zakon o zabrani odlaska žena i djevojaka u javnost bez muškarca te se Parvanina majka izlaže tom riziku ali na kraju biva pretučena. Parvana je primorana da odreže kosu i preruši se u dječaka da bi mogla da obezbijedi hranu za porodicu.

Nakon projekcije filma upriličen je razgovor o filmu sa gledaocima na kojem su mlada zvijezda filma Saara Chaudry i scenaristkinja Anita Doron diskutirale sa posjetiocima projekcije.

Doron je, između ostalog, rekla da je scenario za film nastao prema knjizi kanadske novinarke Deborah Ellis. Navela je također da je ovo ratna, ali i univerzalna priča koju su svi prihvatili.

Glumica Saara Chaudry istaknula je da je za nju važno što je ovaj film bio nominovan za Oskara jer je njoj kao feministici važno što film promovira ženska prava.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

V4 Film Festival zemalja Višegradske grupe u kinu Meeting Point

Dani Vijeća Evrope u kinu Meeting Point, ulaz besplatan

Besplatan ulaz na Dane evropskog filma u kinu Meeting Point

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana