Magazin     | 17.03.2019. 08:57 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 17. ožujka (FENA) -

- 1853. Umro Johann Christian Andreas Doppler, austrijski matematičar i fizičar, najpoznatiji po hipotezi koja nosi ime Doplerov efekt i koja predstavlja prividnu promjenu frekvencije i talasne dužine talasa koju doživljava promatrač koji se kreće relativno u odnosu na izvor talasa.

- 1914. Umro Antun Gustav Matoš, hrvatski pjesnik, novelist, feljtonist, esejist, putopisac. Bio je središnja osobnost hrvatske moderne te radikalne inovacije hrvatske književnosti koja se ubrzano europeizirala i modernizirala, apsorbiravši suvremena strujanja od simbolizma, modernizma, impresionizma i ostalih pokreta.

- 1938. Rođen Rudolf Nurejev, ruski baletni igrač i jedna od najvećih zvijezda svjetske baletne scene 20. stoljeća. Zatražio je politički azil u Parizu lipnja 1961. godine, nakon čega je počela njegova svjetska karijera. Upamćen je po glavnim ulogama u mnogim baletima, među kojima su i "Labuđe jezero", "Žizela" i "Petruška".

- 1948. Velika Britanija, Francuska i zemlje Beneluksa (Belgija, Nizozemska i Luksemburg) potpisale Briselski ugovor o 50-godišnjem savezu protiv oružanih napada u Europi i o ekonomskoj, socijalnoj i vojnoj suradnji, što se smatra zametkom Europske unije.

- 1956. Umrla Irene Joliot-Curie, francuska znanstvenica, nuklearna fizičarka i kemičara koja je sa suprugom Fredericom Joliot-Curieom 1935. podijelila Nobelovu nagradu za kemiju. Irene Joliot-Curie bila je kćerka nobelovaca Pierrea i Marie Curie.

- 1963. U erupciji vulkana Agung na indonezijskom otoku Bali život je izgubilo najmanje 11.000 ljudi.

- 1969. Golda Meir, bliska suradnica Davida Ben-Guriona u borbi za stvaranje države Izrael, postala je prva žena premijerka Izraela. Zbog nesuglasica u koalicijskoj vladi, 1974. je podnijela ostavku.

- 1992. Na referendumu u Južnoj Africi bijelci su nadmoćnom većinom podržali reforme za okončanje sustava aparthejda.

- 1999. Šest članova Međunarodnog olimpijskog komiteta izbačeno je iz te institucije zbog primanja mita za Zimsku olimpijadu 2002.

- 2000. U Ugandi 530 ljudi, članova sekte Deset Božjih zapovijedi, izvršilo je kolektivno samoubojstvo spaljivanjem u crkvi.

- 2006. Umro Oleg Cassini, čuveni modni kreator koji se proslavio kreacijama koje su Jacquelinu Kennedy učinili najglamuroznijom prvom damom SAD-a.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'