Kultura     | 17.03.2019. 11:51 |

Irski ambasador otvorio u Zemaljskom muzeju izložbu prahistorijskih predmeta

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 17. marta (FENA) – Ambasador Republike Irske u Sloveniji Myles Geiran danas je u Zemaljskom muzeju BiH otvorio izložbu pod nazivom „BiH u prahistorijskom periodu", a povodom nacionalnog praznika Republike Irske Sveti Patrik.

Ambasada Republike Irske u Sloveniji donirala je Zemaljskom muzeju BiH sredstva kojima je osigurana restauracija i konzervacija 21 predmeta koji su danas izloženi, a koji potiču iz 3.stoljeća prije Hrista.

Na svečanosti otvorenja izložbe Ambasador Myles je kazao da postoji dosta sličnosti između narode Irske i BiH, a to je radost življenja, uživanje u sportu, hrani, svakodnevnim stvarima, ali i želja da se očuva kulturno naslijeđe, kao i historijska veza, preko keltskog uticaja.

- Primarni zadatak naše Ambasade je da podrži očuvanje kulturnog naslijeđa BiH. Tako je i nastala primarna veza sa ovom institucijom kroz projekt kojim je finansirana restauracija i konzervacija predmeta koji će biti uključeni u stalnu postavku Zemaljskog muzeja – rekao je ambasador.

Ovo je primjer, dodao je on, i za druge države EU koje na ovaj način, kroz manje projekte, mogu pomoći Zemaljskom muzeju i općenito BiH.

-  Također podupiremo put BiH prema Evropskoj uniji i na tome ćemo konstantno raditi – istakao je ambasador, te dodao da je današnji događaj tek prvi korak saradnje koja će biti nastavljena i kontinuirana.

Za direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsada Sijarića,  bez obzira koliko bila simbolična donacija ambasade Irske, značajnije je to što se ljudi upoznaju sa historijskim blagom koje njedri ta institucija.

Dodao je da je još puno rada i sredstava potrebno da bi Zemaljski muzej u potpunosti bio obnovljen kao nekad. Stoga je, kako je kazao, gest Ambasade Irske najbolji primjer kako i druga diplomatska predstavništva u BiH, organizacije, bh.političke institucije mogu pomoći obnovu Zemaljskog muzeja BiH.

Izložene prahistorijske predmete konzervirala je i rekonstruirala Lejla Bajramović konzervatorica muzeja. Predmeti su oružje od željeza i brozne, (kaciga, mač sa koricama, konjske žvale, dio štita), kao i nakit i novac od  bronze i srebra, pronađeni na lokalitetu u Bijeljini, Bosanskoj Gradiški, Bosanskoj Krupi, Tesliću, Brezi.

Konzervatorica Bajramović je uradila pasivizaciju korozije i stavljena zaštite, a u zavisnosti od oštećenja i stanja, trebalo joj je mjesec dana aktivnog rada na jednom predmetu.

Voli svoj posao, a posebno je raduje kada imaju dovoljno sredstava, odnosno, materijala kojima rade konzervaciju i restauraciju, te je zahvalila ambasadoru Geiranu koji je pružio pomoć u obnovi i očuvanju kulturno-historijskog blaga BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!