Magazin     | 18.03.2019. 07:50 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 18. ožujka (FENA) - 

- 1844. Rođen Nikolaj Korsakov, ruski skladatelj i dirigent, član skladateljske grupe "Velika petorica", čije djelo odlikuju raskošne orkestarske boje, briljantna instrumentacija i virtuozna orkestracija. 

- 1922. Mahatma Gandhi u Indiji je zbog građanskog neposluha osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu koja je nakon dvije godine prekinuta zbog zdravstvenih razloga.

- 1956. Rođen Jan Ingemar Stenmark, jedan od najpoznatijih i najuspješnijih alpskih skijaša u povijesti, a proglašen je i najboljim švedskim sportistom svih vremena.

- 1959. Rođen Luc Besson, francuski filmski redatelj, scenarist i producent, autor Velikog plavetnila, Nikite, Leona, Petog elementa, Arthura u zemlji Minimoya i drugih.

- 1965. Sovjetski astronaut Aleksei Leonov postao prva osoba koja je hodala u svemiru kada je izašao u Zemljinoj orbiti iz letjelice Voskhod 2. Šetnja je trajala 12 minuta.

- 1990. Iz bostonskog muzeja Isabella Stewart Gardner ukradeno je 13 slika ukupno vrijednih oko 500 milijuna dolara što je do danas najveća krađa umjetnina u svijetu.

- 1994. Bosna i Hercegovina i Hrvatska u Washingtonu, u prisustvu predsjednika SAD-a Billa Clintona, potpisale sporazum o muslimansko-hrvatskoj federaciji u BiH, koja je kasnije, Dejtonskim sporazumom, postala jedan od dva entiteta u BiH.

- 2017. Umro Chuck Berry, američki gitarist, pjevač, kantautor i jedan od najutjecajnijih izvođača u povijesti rocka. Godine 1985. godine primljen je u Dvoranu slavnih bluesa, a 1986. godine u Rock and Roll Hall of Fame.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo