Bosna i Hercegovina     | 18.03.2019. 12:28 |

Dodik: Danas novi sastanak, formiranje Vijeća ministara BiH do kraja mjeseca

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18.marta (FENA) – Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je da će danas u Sarajevu biti održan sastanak u vezi s formiranjem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te vjeruje da će taj posao biti okončan do kraja ovog mjeseca i posjete komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johannesa Hahna Sarajevu.

- Danas imamo sastanak u Sarajevu i mislim da imamo finalnu izjavu o principima vezano za formiranje vlasti – rekao je on i dodao da se na nivou BiH ne pravi nikakva koalicija, ni politička, ni programska.

Nakon što se potvrdi ta izjava, kako kaže, razgovarat će se o podjeli resora u Vijeću ministara.

- Okupljeni smo u skladu s Ustavom i zakonima, te vjerujem da ćemo danas to uspjeti da finalizujemo. Što se nas tiče sadašnji tekst te izjave je prihvatljiv i očekujemo da se drugi partneri s tim slože. Moguće je da narednih dva-tri dana imamo sjednicu Predsjedništva BiH i predložimo predsjedavajućeg Vijeća ministara – rekao je Dodik.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da Evropska unija iskazuje svoje očekivanja da formiranje Vijeća ministara bude završeno što prije te da su i članovi Predsjedništva BiH tokom posjete Brieselu istakli da će to biti okončano tokom marta.

Tamo su, kaže, tada postavljena tri zadataka važna za Evropu: pitanje rominga, akreditacija visokoškolskih ustanova i formiranja Vijeća ministara, koje jedino nije završeno.

Dodik je ponovio da je dosad sve rečeno o tragičnom stradanju Davida Dragičevića, čiji su posmrtni ostaci izmješteni iz Banje Luke u Austriju.

Ističući da je tužilaštvo jedino nadležmo za ovaj slučaj, on je još jednom izrazio saučešće porodici.

Ponovio je tvrdnju da je opozicija "koristila" grupu Pravda za Davida te dodao da treba da se prestanu politizirati stvari, a apeluje na tužilaštvo da završi svoj posao i procesuiraju oni koji nisu uradili svoj dio posla u tom predmetu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom