Ekonomija     | 18.03.2019. 13:26 |

Privreda trpi velike posljedice jer ne prati proces digitalizacije (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Privreda u Bosni i Hercegovini trpi velike posljedice, jer ne prati proces digitalizacije, rečeno na konferenciji "Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva" koju je danas u Sarajevu organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH).

Potpredsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković kazao je novinarima  da je cilj konferencije da kroz stručne panele pokaže koji su potencijali za investiranje u BiH i koji su to segmenti koji nisu obuhvaćeni digitalizacijom.

Govoreći o ekonomskom aspektu, Vuković je kazao da će digitalizacijom biti povećana transparentnost u privredi, kao i postojanje većeg broja online platformi.

- Za razliku od BiH, zemlje u regionu već su prilično 'ušle u digitalni svijet - kazao je Vuković.

Međutim, kazao je da u BiH postoje kompanije koje su postigle visoki stepen digitalizacije, dok druge nisu, te je naglasio potrebu da se napraviti sklad među njima.

- Moramo početi vjerovati domaćim proizvodima, jer u BiH postoji dovoljno dobrih inžinjera i veliki dio tih poslova možemo preuzeti na sebe - zaključio je Vuković.

Zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH Saša Dalipagić je govoreći o informaciono-komunikacijskim tehnologijama (IKT) kazao da BiH zaostaje za zemljama okruženja, prvenstveno zbog unutrašnjih problema.

- Iako se politika ne bi trebala petljati u te stvari, ne možemo da raspišemo javi tender zbog opstrukcija koje dolaze od  članova tenderske komisije iz Republike Srpske - kazao je.

Dodao je da okončana prva faza digitalizacije,  da su druga i treća faza još uvijek u pripreme, te da je za njih izdvojeno 28 miliona KM.

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predrag Kovač istakao je da su u skladu sa politikama pripremaju svu neophodnu regulativu koja će u narednom periodu ubrzati proces digitalizacije cjelokupnog društva.

- Regulatorna agencija je spremna i bit ćemo jedan od faktora koji će u narednom periodu potpomoći da BiH što prije  'uhvati priključak' sa svijetom kad je ta tehnologija u pitanju - kazao je.

Direktor GlobalGPS-a Haris Hadžialić kazao je da se digitalizacija ne odnosi samo na kanale i digitalizaciju medija, već da se radi o IKT tehnologijama kojima će se omogućiti da se iznađu rješenja za digitalizaciju.

Konferencija „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“ bit će nastavljena i naredna dva dana  u Sarajevu u okviru kojih će se raspravljati o temama „Digitalna transformacija državne administracije javne uprave“, „Digitalna budućnost finansijskog sektora“, „Digitalna transformacija sektora humane medicine“ te „Digitalizacija sektora sigurnosti i sigurnost građana“. 

 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2708

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/12W61spOPnbaQUJLzuTNonDAk2XVNmlBO?usp=sharing

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Forto: Zemlje koje razmišljaju o svojoj budućnosti ulažu u digitalnu infrastrukturu

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana