Bosna i Hercegovina     | 18.03.2019. 16:17 |

Dugodjelujući inzulin 'Tresiba' bit će dodan na Listu lijekova HNŽ-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. ožujka (FENA) - Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak sa suradnicima sastao se u ponedjeljak u Mostaru s predstavnicima Udruge dijabetičara INSULA s kojima je razgovarao o potrebama osiguranika oboljelih od dijabetesa te načinima na koje Zavod može utjecati na poboljšanje kvalitete života i povećanje prava osiguranika oboljelih od ove bolesti.

Bošnjak je predstavnike Udruge INSULA upoznao s aktivnostima Zavoda u vezi proširenja prava osiguranika.

- Mi smo županija koja, u odnosu na sve druge županije u FBiH, izdvaja najmanje sredstava za druga prava osiguranika u koja spadaju lijekovi, ortopedska pomagala, liječenje izvan županije, sufinanciranje skupih lijekova i druga prava. Niz je razloga za takvo stanje, ali mi činimo sve kako bismo to promijenili na bolje čemu u prilog govori i činjenica kako je Zavod za lijekove s Liste lijekova u 2018. godini planirao 12.550.000 maraka, a u 2019. godini planirani iznos je 14.000.000 maraka - kazao je Bošnjak.

Dodao je kako se za sufinanciranje ortopedskih i drugih pomagala u 2019. planira izdvojiti 3.000.000 maraka.

Predsjednik Udruge INSULA Mislav Stapić zahvalio je Zavodu na brzom organiziranju sastanka, na savjetima koji su bili od velike pomoći predstavnicima ove udruge te na razumijevanju Zavoda prema potrebama osiguranika oboljelih od dijabetesa, priopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

Rukovoditeljica Sektora za zdravstvo Marija Buhač i voditelj Odjela za lijekove Boris Vidović upoznali su predstavnike Udruge s aktivnostima koje je provela i kontinuirano provodi Stručna služba Zavoda u pravcu analize svakog pristiglog zahtjeva i ispitivanja stanja kako u BiH tako i u okruženju, a sve s ciljem boljeg razumijevanja potreba osiguranika, isključivanja nepotrebne potrošnje i iznalaženja mogućnosti za povećanje prava osiguranika.

Udruga INSULA imala je prijedlog za proširenje prava osoba oboljelih od dijabetesa, i to uvrštavanje dugodjelujućeg inzulina "Tresiba" na Listu lijekova koje financira Zavod.

- Stručna služba Zavoda analizirala je ovaj vaš zahtjev s aspekta broja korisnika i financijskih sredstava. Uvrštavanje ovoga lijeka na Listu lijekova za Zavod znači dodatnih cca. 350.000 maraka za lijekove s Liste lijekova. Uvažavajući važnost i korist ovoga lijeka za inzulin ovisne osiguranike Zavod prihvata vaš prijedlog s tim da morate znati kako će isti osiguranicima biti dostupan nakon što prijedlog Zavod za proširenje Liste lijekova prihvati Vlada HNŽ - kazao je direktor Zavoda.

Predstavnici spomenute udruge izrazili su zadovoljstvo tom odlukom i u nastavku sastanka razgovaralo se o aparatu za kontinuirano mjerenje šećera koji još uvijek nije dostupan na BiH tržištu, a koji uvelike olakšava život ljudi oboljelih od dijabetesa, posebice inzulin ovisne djece.

Rukovoditeljica Sektora kontrolinga istaknula je kako Zavod posljednjih nekoliko godina kontinuirano razvija pokazatelje kvalitete zdravstvene zaštite paralelno s razvojem Integriranog informacijskog sustava (IZIS).

Cilj je razvoja pokazatelja kvalitete podizanje razine zdravstvene zaštite i podizanje razine odgovornosti osiguranika i liječnika u preveniraju i kontroliranju bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija i druge faktore rizika po zdravlje čovjeka.

I po pitanju aparata za kontinuirano mjerenje šećera Zavod je iskazao spremnost razgovarati o mogućnostima njegovog financiranja za inzulin ovisnu djecu do navršene 18. godine života, priopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zdrava prehrana može spriječiti više od 75 posto slučajeva dijabetesa tipa 2

Znatno uvećan Financijski plan ZZO-a HNŽ-a za 2024. godinu

ZZO HNŽ: U petak započinje distribucija premije osiguranja za 2024. godinu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu