Bosna i Hercegovina     | 18.03.2019. 17:11 |

Obilježena godišnjica bitaka za odbranu Sokolja, naselja heroja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Obilježena je godišnjica bitaka za odbranu Sokolja, naselja heroja. Organizator je bilo  Udruženje Druga Viteška – Novi Grad, saopćeno je iz te općine u Sarajevu.

Uz učenje fatihe i polaganje cvijeća na spomen-obilježju, počast poginulima odale su brojne delegacije, među njima Udruženje Druge viteške motorizovane brigade, koordinacija boračkih udruženja, Općina Novi Grad, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo te predstavnici političkih partija i građani.

- Danas se sjećamo boraca koji su u ovom herojskom naselju izgubili živote braneći grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu te se prisjećamo svih bitaka koje su ovdje vođene - kazao je Esad Hećo iz Druge Viteške motorizovane brigade, prisjećajući se žestokih napada na ovo naselje koje je bilo strateški vrlo važno za agresora.

Povodom obilježavanja godišnjice, u prisustvu učenika Osnovne škole “Sokolje” je održan i historijski čas koji je držao Muaz Suljagić, ratni komandant III bataljona Druge Viteške motorizovane brigade, s ciljem očuvanja uspomene na period kada je branjeno i odbranjeno Sokolje.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić koji je izrazio zadovoljstvo saradnjom boračkih udruženja s područja općine Novi Grad Sarajevo sa školama.

- Ohrabrujem saradnju škola sa boračkim udruženjima. Važno je da naši učenici znaju kakve su žrtve podnesene da bi se odbranila država Bosna i Hercegovina i da bi mi danas imali pravo na slobodu, život i razvoj. Pred nama je manifestacija Novogradskih dana u sklopu koje će se obilježiti značajni datumi, događaji i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata te vas pozivam da se svi uključite kako bi zajedno baštinili sjećanje na naše najhrabrije - rekao je Efendić.

Učenici Osnovne škole “Sokolje” izveli su i prigodan recital te su pobjednicima turnira u stonom tenisu uručene diplome, saopćeno je iz Općine Novi Grad. 

Agresori su granatirali naselje Sokolje iz svih raspoloživih sredstava, a u periodu od 1992-1993. godine, odigrale su se četiri velike bitke, 9. maja i 1. decembra 1992. te 27. januara i 18. marta 1993. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo