Bosna i Hercegovina     | 18.03.2019. 17:44 |

Policija nije dozvolila održavanje skupa 'Pravda za Davida'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18. marta (FENA)- Članovi grupe “Pravda za Davida” danas, po prvi put, danas se neće okupiti, u znak protesta, jer, kako kažu, policija nije dozvolila planirani skup.

- Neće biti paljenja svijeća ni pred Hramom Hrista Spasitelja, ni bilo kakve vrste okupljanja na Trgu Krajine. To je jedan vid protesta, ali i alarm svima da ovo što se radi prema ljudima koji samo traže istinu i pravdu i stali uz porodicu Dragičević – rekao je član grupe "Pravde za Davida" Ozren Perduv.

U obraćanju novinarima na glavnom banjalučkom trgu, s kojeg je, kako tvrde, prije godinu dana odveden David Dragičević, Peduv je izrazio nezadovoljstvo jer policija njihovom članu Draganu Dabiću nije dozvolila za večeras planirano dvosatno okupljanje na tom mjestu koje zovu Davidov trg.

Kaže da su se za tu situaciju zainterosovala kancelarija Evropske unije u Banjoj Luci, Ombudsmeni BiH i visoki predstavnik u BiH.

- Vlastu RS nas smatra državnim neprijateljima i pravi nas legitimnim metama i mi strahujemo za svoje živote u ovom gradu – rekao je Perduv i ponovio stav da oni nisu nikakvi rušitelji, ni plaćenici, već traže samo jedno - istinu i pravdu.

Kaže da godinu dana poslije ne znaju šta se dogodilo Davidu Dragičeviću, te da niko nije kažnjen niti sankcionisan.

- Tužilastvo i MUP igraju neku vrstu igre, što nas ne interesuje. Kažnjeni su samo roditelji Davida Dragičevića i oni koji su stali uz tu porodicu – dodao je Perduv i istakao da i dalje čekaju poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se ide u tužilaštvo, jer Tužilaštvo nije donijelo odluku.

Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je na ušću rječice Crkvena u rijeku Vrbas 24. marta.

Porodica i članovi grupe "Pravda za Davida“ tvrde da je ubijen, a slučaj do danas nije rasvijetljen.

Njegovi posmrtni ostaci su na zahtjev porodice, 12. marta ekshumirani i izmješteni u Austriju, gdje su 15. marta ponovo sahranjeni.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Okupljeni ispred Suda BiH poručili, cilj protesta borba za istinu i pravdu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo