Bosna i Hercegovina     | 19.03.2019. 13:31 |

Udruženje logoraša Mostar obilježilo 25. godišnjicu od raspuštanja logora

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 19. marta (FENA) - Povodom obilježavanja 25. godišnjice raspuštanja logora takozvane Hrvatske Republike Herceg Bosne, Udruženje logoraša Mostar ukazalo je na neriješen status logoraša, naglasivši kako "politika ne želi logoraše jer su oni nepoželjni svjedoci tog vremena" i da je to srž problema svih logoraša.

Istakli su kako traže da se donese zakon koji bi priznao njihov status, kao i da tim svojim zahtjevom ne dijele logoraše po imenu i prezimenu.

- Mi tražimo da se status logoraša, bez obzira na njegovo ime i prezime, prizna i da logoraši kroz taj zakon uživaju prava koja im on bude dopuštao - istakao je predsjednik Udruženja logoraša Mostar Edin Hajdarović.

Kada su u pitanju krivične prijave koje je to udruženje prošle godine podiglo protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića "zbog raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i zbog negiranja presude Haškog suda", iz Udruženja logoraša su naveli da su ovih dana dobili obavijest iz Tužilaštva HNK prema kojoj se naređuje obustava dalje istrage.

Po tom pitanju su se, kako ističu, konsultirali s pravnim savjetnikom te naveli kako smatraju da je došlo do kršenja propisa u samom postupku predistražnih radnji i da će zbog svega toga podnijeti prigovor.

Također, bilo je riječi i o aktivnostima tog udruženja po pitanju podnošenja tužbe protiv Republike Hrvatske koja je, kako su istakli, "u Haškog presudi nedvojbeno označena kao sudionik UZP-a na ovom prostoru".

Ustvrdili su da su ostvarili kontakt s advokatom Antom Nobilom i da se nadaju da će ući u neke pregovore kako bi se sagledala najbolja rješenja za logoraše.

- Pod tim smatramo da se pokrene procedura kako bi otvorili vrata prema Strasbourgu jer pravosuđe Republike Hrvatske ne priznaje UZP koji je osnov za dalje postupanje prema sudovima Hrvatske. Svjesni smo da će ti procesi dugo trajati, da će zahtijevati velika sredstva i smatramo da logoraši zaista moraju imati podršku države u pokretanju takvih procesa  – kazao je Hajdarović.

Inače, kako je istaknuto, kroz logore takozvane Hrvatske Republike Herceg Bosne prošlo je oko 20 hiljada ljudi.

Navedenu godišnjicu Udruženje logoraša Mostar obilježilo je i polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na mostarskim Šehitlucima, a tim povodom večeras će u Centru za kulturu Mostar biti održana i javna tribina "Mir i sloboda" na kojoj će gostovati Ivo Komšić, Šefkija Džiho i Miro Lazović.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30 godina od početka raspuštanja logora HVO-a

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom