Kultura     | 19.03.2019. 11:36 |

Dani novog slovenačkog filma u kinu Meeting Point od 20. marta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Dani novog slovenačkog filma počet će u srijedu, 20. marta projekcijom filma "Posljedice" redirelja Darka Štante (2018) u sarajevskom kinu Meeting Point i trajati do 22. marta.

U četvrtak, 21. marta slijedi projekcija filma "Izbrisana" (2018, režija: Miha Mazzini), a u petak, 22. marta filma "Glumim, jesam" Miroslava Mandića.  

Dugometražni igrani film "Posljedice" govori o osamnaestogodišnjem Andreju koji nakon što završi u popravnom domu mora se boriti za svoje mjesto u skupini štićenika pod vodstvom Željka koji ga primi u svoju grupu, i pod pritiskom nove okoline istovremeno se truditi da njegova tajna ne ispliva na svjetlo dana.

"Izbrisana" je priča o samohranoj majci Ani, koja u porodilištu saznaje da je nema u kompjuterskim sistemima, da legalno ne postoje ni ona ni njeno novorođenče. Ovo je priča o tome što se događalo Slovencima koji su se rodili u pogrešnim dijelovima bivše države, kojima su devedesetih godina u administrativnim jedinicama poništili lične karte...

Ostvarenje "Glumim, jesam" priča je o mladoj glumici koja se priprema za ulogu lopova te počinje krasti u stvarnom životu. Dok istražuje za ulogu klošara glumac obilazi skloništa i povezuje se sa pravim beskućnicima. Glumac i glumica u TV seriji igraju strastven par. Nakon završetka produkcije glumac progoni glumicu, govoreći joj da je voli.

Taj film režisera Miroslava Mandića ostat će na redovnom repertoaru kina Meeting Point do 26. marta.

Dani novog slovenačkog filma održavaju se u organizaciji Slovenskog kulturnog društva "Cankar" Sarajevo, Lektorata slovenskog jezika na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti FF UNSA i Slovenskog filmskog centra, javne agencije Republike Slovenije.

Filmovi su titlovani na BHS i engleski jezik.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U kinu Meeting Point izbor filmova nominovanih za Oscara

Specijalna projekcija filma 'Trougao tuge' u kinu Meeting Point, ulaz besplatan

Evropski filmski klub počeo s radom, sudjelovali i mladi iz Sarajeva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo