Kultura     | 19.03.2019. 13:32 |

Svjetski dan socijalnog rada - socijalni rad u promociji ljudskih odnosa

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Mišljenje socijalnih radnika malo se prepoznaje kao važno, a njihova znanja bi mogla pomoći u realizaciji zdravijih rješenja za socijalnu politiku, - rečeno je danas u Sarajevu na Konferenciji "Socijalni rad u promociji ljudskih odnosa" koju su povodom 19. marta - Svjetskog dana socijalnog rada organizirali Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i fondacija Konrad Adenauer Stiftung.

Profesorica FPN-a Sanela Bašić kazala je za Fenu da djelatnost socijalnog rada u javnosti treba biti shvaćena ne samo kao medijator između društvene sredine i pojedinca u poteškoćama, već i kao promociju ljudskih odnosa.

Izrazila je nezadovoljstvo statusom socijalnih radnika u Bosni i Hercegovini, obzirom da je riječ o profesionalcima koji svakodnevno rade sa ljudima koji su u siromaštvu, kao i građanima koji su opterećeni višestrukim problemima.  

Obilježavanjem Svjetskog dana socijalnog rada želi se skrenuti pažnja javnosti na doprinos profesije socijalnog rada u promicanju međuljudskih odnosa, kvalitetnijeg i boljeg života za korisnike usluga.

Bašoć smatra da je socijalni rad vrlo zanimljiva, ali i kompleksa i heterogena profesija, budući da je dijapazon njihovog rada veliki: obrazovanje, zdravstvo, javna prava i mnogi drugi segmenti.

Direktor organizacije Konrad-Adenauer-Stiftung Sven Petke smatra da je socijalni rad vrlo bitan dio svakog društva te da je njihov doprinos Konferenciji razmjena informacija između Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Iz tog razloga su, doda je, pozvali socijalnu radnicu Marion Schulze iz njemačkog grada Cottbusa koja će govoriti o iskustvima koje socijalni radnici stiču u obrazovnom sistemu te zemlje.  

Učesnici Konferencije imat će priliku razgovarati o kontekstu, komunikaciji i kontaktu u građenju odnosa sa klijentom, zatim o važnosti uspostavljanja bolje roditeljske komunikacije kroz prasku centara za socijalni rad te autizmu i socijalnom radu.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo