Svijet     | 19.03.2019. 13:29 |

Merkel spremna da se bori za primjeren Brexit "do poljednjeg trena"

FENA Internet

BERLIN, 19. marta (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da će se boriti za primjeren Brexit do britanskog planiranog napuštanja Evropske unije 29. marta.

Merkel je, upitana da li je spremna da ponudi britanskoj premijerki Theresi May novi sporazum o Brexitu, izjavila da je "uočila s interesom" odluku predsjednika parlamenta da May mora iznijeti svoj dva puta odbijeni sporazum o razlazu na treće glasanje. 

- Sada ćemo vidjeti šta će nam Theresa May reći, kakve su joj želje, mi ćemo pokušati da odgovorimo na njih - izjavila je Merkel na konferenciji u Berlinu.

- Veoma pažljivo ćemo pratiti kako britanska vlada reagira na ono što je rečeno jučer u parlamentu. Što se tiče toga kako da se nosimo s tom situacijom, ne mogu procijeniti šta će biti odlučeno u četvrtak, na samitu EU. Mnogo je toga neizvjesno - kazala je njemačka čelnica

U potezu koji je pojačao osjećaj krize u Lonodonu i ogorčenje u evropskim prijestonicama samo neoliko dana prije 29. marta kada je planiran britanski odlazak, predsjedavaući britanskog parlamenta John Bercow šokirao je u ponedjeljak vladu premijerke May odlukom da ne može podnijeti na glasanje drugi sporazum o Brexitu ukoliko ne bude suštinski drugačiji od prvog. 

- Borit ću se do posljednjeg trena 29. marta za primjereni Brexit. Nemamo mnogo vremena za to - izjavila je Merkel.

Upitana da li će biti spremna da odobri odgodu Brexita, Merkel je odgovorila kako želi da ima veoma dobre odnose s Britanijom čak i nakon Brexita, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Zbog Brexita manjak radne snage u Velikoj Britaniji

Irski premijer apeluje na britansku vladu da nastavi trgovinske pregovore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo