Bosna i Hercegovina     | 19.03.2019. 13:52 |

Grad Sarajevo i Sud BiH dogovorili korištenje Informativnog centra o MKSJ

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i zamjenik predsjednika Suda Bosne i Hercegovine sudija Davorin Jukić danas su u Vijećnici potpisali Memorandum o saradnji kojim su definisani ciljevi i uslovi međusobne saradnje u aktivnostima, projektima, programima i oblastima od zajedničkog interesa, a u vezi sa uspostavljenim Informativnim centrom o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo.

Imajući u vidu mandat Informativnog centra o MKSJ  Sarajevo koji, između ostalog, uključuje i pružanje podrške pravnim stručnjacima, kao i činjenicu da Sud BiH u radu slijedi i unapređuje naslijeđe MKSJ i vladavinu prava u BiH, uspostava saradnje na partnerskim osnovama je od obostrane važnosti za obje institucije, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

- Ovakvi sporazumi doprinose jačanju mandata i misije Informativnog centra MKSJ Sarajevo. Uvjereni smo da će osoblje Suda BiH, na bazi ove naše saradnje, iskoristiti resurse Centra, te da će međusobna saradnja i realizacija zajedničkih projekata u konačnici rezultirati i digitalizacijom arhivske građe u predmetima ratnih zločina koji su se vodili pred Sudom BiH - rekao je Skaka.

Potpisanim Memorandumom Sud BiH dobija mogućnost korištenja resursa Informativnog centra o MKSJ, uključujući pristup i pretraživanje online baza podataka Haškog tribunala, korištenje dostupne bibliotekarske građe, kao i prostora Centra za potrebe održavanja stručnih edukacija, savjetovanja i sličnih aktivnosti koje organizuje Sud BiH.

S druge strane, Sud BiH će osigurati učešće sudija i stručnog osoblja Suda u informativnim i edukativnim događajima koje organizuje Informativni centar o MKSJ Sarajevo u okviru provedbe svog mandata.

Od posebnog značaja su i odredbe Memoranduma kojima su potpisnici definirali način organizovanja zajedničkih projekata, kao i apliciranja na domaće i međunarodne projekte koji podržavaju područje međusobne saradnje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Karić pozvala prijateljske i pobratimske gradove da podrže Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Iduće sedmice počinje rekonstrukcija vrtića 'Kolibri' u Kolodvorskoj

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu