Bosna i Hercegovina     | 19.03.2019. 14:52 |

Vlada HNŽ: Tužbe i presude dodatno opterećuju proračun

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. ožujka (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj sjednici razmotrila je Informaciju o problematici u vezi s pravosnažnim sudskim presudama i izvansudskim nagodbama.

Vlada je iznova podsjetila na to kako se radi o naslijeđenim tužbama koje su utemeljene na odlukama koje su donosile neke ranije vlade.

Unatoč toj činjenici, kako se navodi u priopćenju za javnost Vlade HNŽ-a, ozbiljnim i odgovornim gospodarenjem javnim financijama, Vlada je stvorila preduvjete i do sada isplatila više od 15 milijuna maraka.

Izdvojeni iznos i ukupni pristup rješavanju te problematike jasni su pokazatelji spremnosti Vlade za konačnim rješavanjem problema kojega nije kreirala, a koji je postao najozbiljnija prijetnja financijskoj stabilnosti HNŽ-a, navodi se dalje u priopćenju.

"No, umjesto razumijevanja i potpore, ovih dana smo svjedoci kako od istih protagonista - tužitelja i odvjetnika imamo nove tužbe, utemeljene, također, na odlukama nekih ranijih vlada, a koje bi, kada bi bile prihvaćene, definitivno urušile sav dosadašnji napor i postignutu financijsku stabilnost proračuna.

Očigledno je kako svjedočimo dobro osmišljenoj akciji odvjetničkog lobija koji, u konačnici, od nje i ima najveću korist. Naime, postoje egzaktni pokazatelji o milijunskim iznosima koje su neki odvjetnici ostvarili tužbama te stoga ne čudi da se dnevno susrećemo s njihovim porukama u kojima proračunske korisnike potiču na nove tužbe", stoji u priopćenju.

Iz Vlade HNŽ-a su naveli kako svjedoče i stotinama apelacija Ustavnom sudu zbog dužine trajanja sudskih postupaka, temeljem kojih su već isplatili značajna sredstva, iako, kako ističu, nemaju nikakve veze s radom sudova, što je u ovlasti Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća.

Zbog svega navedenog Vlada izražava ozbiljnu zabrinutost za financijsku stabilnost proračuna i redovitost isplata kako plaća, tako i svih drugih davanja, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Vlada HNŽ-a dobila potporu u procesu osnivanja Ureda za razvojno planiranje i EU integracije

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo