Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 15:26 |

Nikšić: Doživotni zatvor za Karadžića minimum pravde za žrtve

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Nermin Nikšić, predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) BiH smatra da je doživotni zatvor za Radovana Karadžića jedina moguća kazna kako bi se žrtvama osigurao minimum pravde.

- Konačna presuda Radovanu Karadžiću veliki je događaj za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, naročito za porodice žrtava agresije, genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Doživotni zatvor na koji je osuđen Karadžić predstavlja jedinu moguću odluku kako bi se donio minimum pravde za sve koji su stradali u provođenju zločinačke politike stvaranja velike Srbije.

U svijetu kakav jeste ovo je maksimum koji žrtve mogu dobiti.

Zato trebamo učiniti sve da gradimo i jačamo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, jer time na najbolji način kažnjavamo sve one koji su krenuli rušiti Bosnu i Hercegovinu i koji to na različite načine rade i danas - poručio je Nikšić. 

Nada se da će ova presuda početi razbijati laži i manipulacije oko toga šta se desilo u periodu od 1992. do 1995. godine.  

- Zbog onih koji osporavaju istorijske činjenice, koji negiraju genocid, opsadu Sarajeva, stradanje desetina hiljada nedužnih ljudi širom BiH, izuzetno je važno što je sve ovo dokazano i još jednom potvrđeno pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Radovan Karadžić ostat će upisan u svjetskoj istoriji kao jedan od najvećih ratnih zločinaca i bilo kakvo negiranje te činjenice, nikada to neće moći promijeniti - istakao je Nikšić. 

Pozivao je vlasti u entitetu Republika Srpska i vlasti u Srbiji da se konačno jasno distanciraju od ratnih zločinaca i politike koja je te zločine isplanirala i provela, te da im prestanu dodjeljivati odlikovanja ili njihovim imenima nazivati javne institucije.

- Dužni su to uraditi zbog budućnosti svih nas - dodao je Nikšić. 

- Mi, u Bosni i Hercegovini moramo nastaviti graditi mir, suživot i pomirenje. Drugog puta nema. To je moguće samo uz puno uvažavanje činjenica o onome šta se desilo tokom rata kao i otklanjanjem posljedica koje je rat proizveo.

Ova presuda još je jedan doprinos tom procesu.

Pozivam sve u Bosni i Hercegovini, naročito političke lidere, da se odgovorno odnose prema ovome što je utvrđeno pred Sudom u Hagu i da radimo na stvaranju pravedne, uspješne i jedinstvene Bosne i Hercegovine - rekao je Nikšić, saopćeno je iz SDP-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Čović o prozivkama za prorusko djelovanje: HDZ i HNS provode europsku politiku

Muftijstvo mostarsko: Nećemo prihvatiti uzurpaciju vakufa i pravljenje novih etničkih linija

Udruženje boraca 'Patriotske lige' HNK: Oštro se protivimo prizivanju vampira rata

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!