Ekonomija     | 20.03.2019. 15:44 |

Dedić i direktor Svjetske banke za BiH o projektima u poljoprivredi i šumarstvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20.marta (FENA) - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je danas sastanak sa direktorom Svjetske banke za BiH Emanuelom Salinasom, na kojem su razgovarali o tekućim projektima koje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom, te o planovima i pravcima budućeg angažmana ove međunarodne organizacije u sektorima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Posebice su razmatrane aktivnosti na Projektu razvoja sistema navodnjavanja, koji se provodi u deset općina Federacije te efekti Projekta održivog upravljanja šumama i krajolicima.

S obzirom na to da se oba projekta završavaju ove godine, potrebno je ubrzati određene aktivnosti kako bi se ispoštovali rokovi uz puno postignuće zacrtanih ciljeva.

Ministar Dedić je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima oba projekta te istakao pozitivne učinke navodnjavanja na životne uslove poljoprivrednika i poljoprivrednu proizvodnju, saopćeno je iz Ministarstva.

Naglasio je također da je i Projektom održivog upravljanja šumama i krajolicima, koji uključuje izradu glavnog plana šumskih puteva, postignut napredak, što se vrlo pozitivno odrazilo na prakse održivog gospodarenja šumama u BiH.

Istaknuta je također potreba da se u narednom projektu Svjetske banke na području poljoprivrede nastavi sa razvojem sistema navodnjavanja, što je od iznimne važnosti za povećanje produktivnosti, a time i konkurentnosti poljoprivrede.

Izražena je obostrana spremnost da se poduzmu mjere kako bi se navedeni projekti blagovremeno i uspješno završili te nastavila saradnja na projektima u šumarstvu, kao i općenito na području unapređenja zaštite okoliša, upravljanja prirodnim resursima i klimatskim promjenama u BiH, saopćeno je. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Svjetska banka pripremila analizu sistema socijalne zaštite s ciljem izrade socijalne karte FBiH

Centralna banka BiH se pridružuje RAMP-u Svjetske banke s ciljem unapređenja upravljanja rezervama

Selimović prisustvovala Proljetnim sastancima MMF-a i Grupacije Svjetske banke u Washingtonu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta