Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 15:52 |

Drino: Žalbeno vijeće je utvrdilo adekvatnu kaznu za Radovana Karadžića

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Smatram da je Žalbeno vijeće zaista učinilo veliki napor i ocijenilo razmjere i sistematsku okrutnost u dokazana četiri udružena zločinačka poduhvata, te utvrdilo adekvatnu kaznu doživotnog zatvora za Radovana Karadžića - kazao je Feni profesor historije prava na Univerzitetu u Zenici Dževad Drino.

Ratni zločinac i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je danas pred Žalbenim vijećem MRMKS-a na doživotnu kaznu zatvora. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, ali ne i za genocid u općinama Foča, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Sanski Most, Prijedor i Ključ.

- Smatram da je tribunal u Hagu ovim postupkom i načinom rada ustanovio visoke standarde provođenja međunarodnog krivičnog prava, tim prije što su podređene osobe Radovanu Karadžiću, a tu mislim na generale Galića, Bearu, Popovića i Tolimira, već ranije za jedan udruženi zločinački poduhvat dobili doživotnu kaznu. Bitno je da arhiva cjelokupnog tribunala danas-sutra bude smještena na području BiH - naglašava Drino. 

Dodaje da je u sedam bh. općina za koje Karadžić nije optužen za genocid utvrđeno da se radi o zločinima velikih razmjera, ali Žalbeno vijeće je ostalo pri stavu da dokaza nema dovoljno da se dokaže genocid.  

- Ostaje neizmjenjena činjenica da se u Srebrenici dogodio presuđeni genocid i to će ostati trajno u analima međunarodnog prava - zaključio je Drino. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu