Kultura     | 20.03.2019. 16:06 |

Otvorena izložba mađarskog muzeja o biodiverzitetu zapadnog Balkana

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Putujuća izložba Prirodoslovnog muzeja Mađarske „Kolijevka sklonište  - istraživanje živog svijeta zapadnog Balkana“ gostuje od danas, kada je otvorena, do 15. aprila u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Dio je programa sedmica mađarske kulture u Bosni i Hercegovini, koji se održavaju pod okriljem međunarodnog festivala "Sarajevska zima".

Izložbu je otvorio mađarski ambasador u BiH Krisztián Pósa naglasivši da ona govori o fantastičnom bogatstvu, šarolikosti biodiverziteta na zapadnom Balkanu, koji bitno utiče na  karpatski basen u kojem se nalazi Mađarska.

 Ambasador je mladim učesnicima „Sarajevske zime“, posjetiocima na otvorenju izložbe, poručio da je zapadni Balkan vrlo bitan faktor za njegovu zemlju koja se zalaže za evropski put ovog područja te izražava podršku i u kulturnom smislu.

Direktor „Sarajevske zime“ Ibrahim Spahić mladim posjetiocima je poručio da se prema biodiverzitetu odnose kao dijelu vlastitog bića i života te prenio poruke o univerzalnom prožimanju svih faktora koji čine tu kategoriju.

Prirodoslovni muzej Mađarske je institucija koja postoji već 200 godina i čuva milone artefakata, zbog čega ima posebno mjesto među svim mađarskim muzejima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana