Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 16:37 |

Grabovica: Presuda Karadžiću treba da bude novi putokaz u BiH

FENA Jasna Avdibegović

HAAG/SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica izjavio je danas u Haagu da je prilično zadovoljan presudom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću kojom je osuđen na doživotni zatvor.

- Meni je danas bio posebno težak dan saslušati izricanje presude, jer je na današnji dan 1993. godine ubijena moja kćerka i tu su bile pomiješane emocije - kazao je Grabovica, naglasivši kako je tokom četvorogodišnjeg teroriziranja civilnog stanovištva Sarajeva, između ostalog, ubijeno 1.600 djece.

Grabovica je mišljenja da ova presuda treba da bude novi putokaz u BiH, da institucije u BiH u najskorije vrijeme donesu zakon o zabrani negiranja genocida, kao i zakon koji će zabraniti da se institucijama i ulicama daju nazivi imena ratnih zločinaca.

- Radovan Karadžić je jedAN od onih zločinaca koji su htjeli realizirati plan projekta velike Srbije, međutim, ovom presudom se konačno stavila tačka na taj projekt i mislim da taj projekt neće imati šanse više nikada - kazao je Grabovica.  

Drugostepenom (konačnom) presudom bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić proglašen je krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, ali ne i za počinjenje genocida u sedam bh. općina.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu danas je saopćio presudu ovom ratnom zločincu kojom je osuđen na doživotni zatvor, dok je prvestepenom presudom bio osuđen na 40 godina zatvora.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Konaković u Nizozemskoj na konferenciji 'Pravda za Ukrajinu'

Konaković sutra u Nizozemskoj na konferenciji 'Pravda za Ukrajinu'

Kosovo: Za osam mjeseci oko 5,5 milijuna eura za obranu optuženih u Hagu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta