Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 17:06 |

Smajić: Mislim da je konačno vrijeme da se haške presude prihvate

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 20. marta (FENA) - Predsjednik Skupštine Općina Srebrenica Nedib Smajić kazao je da je današnja presuda Radovanu Karadžiću očekivana.

- Na neki način doživotna robija ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku RS, je satisfakcija nama žrtvama za svu patnju koju smo preživjeli, ali i zadatak da svi zajedno moramo raditi na procesu pomirenja i stvaranja bolje budućnosti. Presuda za genocid u Srebrenici je potvrđena, ali nažalost izostala je osuda za genocid u drugim općinama. Mislim da je konačno vrijeme da se haške presude prihvate i da se nastavi dalje graditi bolja budućnost za sve građane u BiH - kazao je Smajić za Fenu.

Drugostepenom (konačnom) presudom bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić proglašen je krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, ali ne i za počinjenje genocida u sedam bh. općina.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu danas je saopćio presudu ovom ratnom zločincu kojom je osuđen na doživotni zatvor, dok je prvestepenom presudom bio osuđen na 40 godina zatvora.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu