Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 18:35 |

UDIK - Ovakvom presudom otvara se mogućnost mira na području bivše SFRJ

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20.marta (FENA) - Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pozdravlja pravosnažnu presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu kojom se Radovan Karadžić oglašava krivim na kaznu doživotni zatvor.

- Ovom presudom Mehanizam je potvrdio odgovornost ratnog lidera Republike Srpske za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja i izmijenio kaznu kojom je Karadžić bio osuđen na 40 godina zatvora – navodi se u saopćenju UDIK-a.

UDIK smatra da se ovakvom presudom otvara mogućnost pravednog mira na području bivše SFRJ 

Presuda kojom je Radovan Karadžić osuđen za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanja civilnog stanovništva i uzimanje međunarodnih talaca sigurno neće biti pravedna za žrtve, ali je maksimum koji žrtve mogu dobiti, a koja će omogućiti jasniju budućnost, te kažnjivost za svakog ko bude činio zločine, saopćeno je.

- Ona nije ni pravedna u tome što se osudio pojedinac, a ne ideologija koja je dovela do rata u Bosni i Hercegovini. Također, njom nije potvrđen kontinuitet genocida u drugim općinama u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995, ali je potvrđen genocid u Srebrenici što je veliki značaj za sve građane Bosne i Hercegovine – saopćeno je.

Iz UDIK-a ističu da se o značaju presude može govoriti iz različitih aspekata.

- Najvažniji aspekt je taj što je Radovan Karadžić danas upisan u historiju kao jedan od najvećih ratnih zločinaca. Presuda je značajna i za budućnost i nove generacije, koje će, nadamo se, znati cijeniti ovo suđenje i sam proces suočavanja s prošlošću. I na kraju, nadamo se da će ova presuda biti dio obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini kako bi spriječila moguću relativizaciju zločina i prekrajanje historijskih činjenica, a time i skinula odgovornost sa budućih generacija za zločine koji su počinjeni u njihovo ime – navodi se u saopćenju UDIK-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

HNS traži reakciju međunarodne zajednice zbog vjerskih i nacionalnih netrpeljivosti

Hrvatski zastupnici u EP o optužbi da političari iz RH žele destabilizirati BiH

Udruženja žrtava - Pismo za domaće i međunarodne institucije u vezi Karadžića

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'