Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 17:59 |

Ivo Komšić: Vjerovali smo u to da će trijumfirati međunarodna pravda

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Vjerovali smo da će drugostepena presuda biti pravičnija od prvostepene presude - izjavio je Ivo Komšić, koji se novinarima obratio uime Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo, koji je u Vijećnici organizirao javni prijenos izricanja drugostepene presude Radovanu Karadžiću.   

Komšić je pojasnio da je Centar, kada su potpisali memorandum sa Haškim sudom, preuzeo na sebe ulogu da će promovirati Haški sud i sve ono što Haški sud radi.

- Na tom osnovu, na temelju tog sporazuma kojeg smo s njima potpisali, mi smo dobilo u ovaj Centar svu hašku arhivu. Ona je ovdje dostupna u elektronskoj formi – naveo je Komšić.

Smatrali smo, dodao je on, da je naša obaveza da organiziramo ovo javno praćenje izricanja drugostepene presude.

- Vjerovali smo da će drugostepena presuda biti pravičnija od prvostepene presude. Nismo sumnjali u opće u to. Vjerovali smo u to da će trijumfirati međunarodna pravda, međunarodno javno pravo i ovo je trijumf međunarodnog prava - istaknuo je Komšić.

Upitan  kako komentira to da Karadžić nije proglašen krivim za genocid u sedam bh. općina, Komšić je kazao da ova drugostepena presuda nije proširila optužbu prema Karadžiću nego je samo ocijenila da prvostepena presuda nije bila pravična, da nije bila u skladu sa dokazima koji su izneseni protiv njega u prvostepenoj presudi.

Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo je organizirao javno praćenje izricanja presude u prisustvu udruženja žrtava, predstavnika stručne i akademske zajednice,  međunarodnih organizacija kao i nevladinog sektora.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Komšić: Upozorenja treba shvatiti ozbiljno

Saopćenje za javnost Hrvatskog narodnog vijeća u BiH

Promovirana knjiga “Tuđmanov haški profil-Udruženi zločinački poduhvat u BiH”

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana