Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 18:03 |

Protestno okupljanje radnika i penzionera bugojanskog preduzeća „Binas“

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 20. marta (FENA) - Ovo je naš posljednji apel onima koji mogu pomoći da naplatimo zaostala potraživanja po pravomoćnim sudskim presudama, poručili su radnici i penzioneri preduzeća namjenske industrije „Binas“ s današnjeg protestnog okupljanja u Bugojnu.

-Više od 300 radnika i penzionera „Binasa“ već godinama očekuje realizaciju sudskih presuda. Većina njih je u poodmakloj životnoj dobi i ta sredstva su im neophodna za egzistenciju - kazao je Feni Salih Bašić, jedan od članova Koordinacionog odbora koji je formiran prošle godine, s ciljem ubrzanja naplate radničkih i penzionerskih potraživanja. 

Po njegovim riječima, mnogi radnici i penzioneri imaju ozbiljne zdravstvene probleme, te im je zarađeni novac prijeko potreban za dalje liječenje.

Ističe da se pomenuta potraživanja kreću oko tri miliona KM, te da bi taj iznos bio duplo manji da su nadležne strukture vlasti „reagirale na vrijeme, i rješavale radničke zahtjeve na pravi način“. 

-Mi smo taj novac pošteno zaradili, i ne možemo odustati od njega. Nismo krivi što smo se našli u ovoj situaciji. Neka rješenje traže oni koji su nas doveli u ovaj položaj – naglasio je.

Dodao je da su protesti održani u vrijeme pauze, kako bi im mogli prisustvovati i radnici u proizvodnji koji su u svojim tužbama naveli identične zahtjeve a odnose se, u većini slučajeva, na neisplaćene tople obroke, plaće i doprinose.

-Ne očekujemo da dođemo do rješenja odmah, ali smo uvjereni da se situacija može pokrenuti s mrtve tačke. Nažalost, do sada nije bilo volje i želje da se to uradi, a obraćali smo se dopisima na sve relevantne adrese - istaknuo je Bašić.

Poručuje da radnici i penzioneri „Binasa“, koji od Vlade očekuju da imiri sve zakonske obaveze prema njima, neće odustati od borbe za svoja prava, i da će svake srijede organizirati mirna protestna okupljanja.  

O agoniji u kojoj se nalaze, učesnici protesta upoznali su načelnika Bugojna Hasana Ajkunića, s kojim su razgovarali o mogućnosti organiziranja sastanka s federalnim premijerom i njegovim saradnicima na temu  naplate njihovih potraživanja.  

 

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'