Svijet     | 20.03.2019. 19:12 |

Hunt: Presuda Karadžiću od velikog značaja za međunarodnu pravdu

FENA Saopćenje

LONDON/SARAJEVO, 20. marta (FENA) -  Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je u izjava nakon izricanja presude Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u predmetu protiv Radovana Karadžića, istakao je da je ta presuda od velikog značaja za međunarodnu pravdu te da potvrđuje prethodne presude Karadžiću za genocid u Srebrenici i povećava njegovu kaznu na doživotni zatvor.

Hunt dodaje da ona šalje snažnu poruku da će oni koji počine zločine odgovarati za svoja djela i u skladu sa tim biti kažnjeni.

- Naše misli su prvenstveno uz hiljade žrtava i njihove bližnje. Iako ova presuda neće odagnati njihov bol i patnju, nadamo se da će im ona dati neku utjehu. Ostajemo predani postizanju pravde za žrtve. Nastavit ćemo podržavati rad Mehanizma i drugih organizacija koje rade na traženju pravde i pružanju podrške preživjelim i kojima je cilj da pronađu i identifikuju osobe koje se još uvijek vode kao nestale nakon konflikta u regionu – poručio je šef britanske diplomatije, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Navodi da je posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva traženju pravde u skladu sa Zajedničkim deklaracijama o ratnim zločinima i nestalim osobama koje je iniciralo Ujedinjeno Kraljevstvo, a potpisali su premijeri na Samitu o zapadnom Balkanu u Londonu 2018. godine. Zajedničke deklaracije potpisali su lideri četrnaest zemalja, uključujući lidere zemalja zapadnog Balkana i Ujedinjenog Kraljevstva. 

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove osnovalo je Vijeće sigurnosti UN-a kako bi čuvao naslijeđe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), uključujući suđenja po navodima za ratne zločine u konfliktima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove donio je danas presudu po žalbi u predmetu protiv Radovana Karadžića, bivšeg srpskog političara i predsjednika Republike Srpske, koji je 2016. godine osuđen za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

U današnjoj presudi po žalbi Mehanizam je povećao kaznu Radovanu Karadžiću sa 40 godina zatvora na doživotnu kaznu zatvora imajuću u vidu težinu zločina koje je počinio.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana