Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 18:47 |

Majke Srebrenice: Pomiješani osjećaji olakšanja i nezadovoljstva (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 20. marta (FENA) - Presuda Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske pratila se i u prostorijama Udruženja "Žene Srebrenice" u Tuzli. Pravosnažnom presudom, kojom je Karadžić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu su zadovoljne, no podsjećaju da pravda još nije pobijedila. Jer, kako ove žene poručuju, ovo neće vratiti njihove najmilije koji su ubijeni u genocidu počinjenom u Srebrenici.

Olakšanje? Nezadovoljstvo? Emocije s bile pomiješane u prostorijama „žena Srebrenice.“ Ponajviše zbog predugog čekanja na pravdu. Radovan Karadžić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, no ove hrabre žene dijelom nisu zadovoljne ovom presudom.

- To je normalno da je doživotna robija, ali jednim dijelom smo nezadovoljni što nije optužen za ostale općine. U svakoj općini je učestvovao u genocidu. Mislim da je genocid bio i u Zvorniku, Foči, Bratuncu, Višegardu - kazala je Ešefa Alić.

Naza Hasanović ističe da je Karadžić zaslužio smrtnu kaznu.

- Kako bi se on osjećao da mu je dijete ubijeno? Nije jedna glava vrijedna naših hiljadu. On ne može vratiti naše najmilije. Ali, pravda je zadovoljena, koliko-toliko - kazala je Hasanović.

Presuda se dočekala u tišini, a poslije nje valja se vratiti opet u život. No hoće li pravda uticati na nastavak života u Srebrenici?

- Slabo, slabo očekujem. Kako koji dan, vidimo da je sve teže i teže. Vidimo po političarima. Ko god se tamo vratio. Vidjeli ste snimak onog momka što je stavio zastavu. Ja nemam nade... - dodaje.

Čekajući presudu mnoge su žene ponovo proživjele najteže momente u svom životu. Ispod zidova na kojima su slike njihove braće, muževa i djece. Još jednom su ih ispratile pogledima, jer mnoga tijela članova njihovih porodica nisu pronađena. Zbog njihovog ubistva, Radovan Karadžić je osuđen na doživotnu kaznu. No, boli i činjenica da je dosta majki umrlo ne dočekavši da se pronađe njihovo dijete niti su dočekale presude odgovornim za njihovo ubistvo.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2725

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1D0nIQkSxZY7qSPU40px_EQPGwmSbG3aO?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo